Steeds meer jonge vrouwen kopen appartementen om alleen te wonen

02/02/12 om 08:42 - Bijgewerkt om 08:42

Steeds meer twintigers stellen het samenwonen uit, voor hun carrière of de studies. Vooral jonge vrouwen investeren ondertussen in vastgoed.

Steeds meer twintigers wonen op hun eentje. Ze stellen het samenwonen uit. De vastgoedmakelaars merken dat vooral jonge hoogopgeleide vrouwen aanschuiven om kleine panden te kopen, schrijft De Standaard.

In 2010 woonden 250.000 Belgen tussen de 20 en 34 jaar alleen. Zeven jaar eerder waren het er nog 226.000, of 10 procent minder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie.

Vooral de groep van hoogopgeleide jongeren die alleen wonen, is sterk gegroeid: van 87.000 in 2003 naar 104.000 in 2010. Dat is een stijging van 20 procent.

Relatie wijkt voor studies of carrière

Het verbaast relatiebemiddelaar Rika Ponnet niet dat jongeren minder snel gaan samenwonen. "Jongeren plannen hun leven niet meer in functie van hun relatie. De relatie wijkt voor een tweede master of hun carrièrestart. Tien jaar geleden was dat nog heel anders: jonge koppels gingen sneller samenwonen."

"Het alleen wonen vandaag is wel een luxe die niet iedereen zich financieel kan permitteren. Het zijn vooral de hoogopgeleiden die het kunnen betalen. Ik merk ook dat twintigers vandaag vooruitziender zijn dan vroeger. Ze kopen een appartement als investering, zonder zich zorgen te maken over een lief dat ze even later kunnen hebben."

"Als ze later met hun partner gaan samenwonen, kunnen ze het appartement verhuren, hoor ik hen zeggen", zegt Wim Peleman, makelaar bij First Immo. "Intussen willen de vrouwen niet bij de pakken blijven zitten."

Vraag naar eenpersoonsappartementen boomt

Dat jongeren vaker alleen wonen én investeren in vastgoed, voelt de sector vooral aan het koopgedrag van de jonge vrouwen. Edmond Kochan, zaakvoerder van Limburgs Vastgoed, krijgt de laatste jaren steeds meer vrouwen over de vloer die jonger zijn dan dertig. "Ze zijn alleenstaand, hebben een vaste job en verdienen goed. Na drie of vijf jaar beroepservaring hebben ze een spaarcentje dat ze willen investeren. De vraag naar eenpersoonsappartementen boomt."

Jonge mannen investeren minder in vastgoed dan vrouwen, aldus Kochan. "Ik heb de indruk dat jonge vrouwen veel sneller op eigen benen willen staan dan mannen." (Belga/SD)

Onze partners