Steeds meer gemeenten roepen op stormschade te melden

De zware hagelstormen van dit weekend hebben al honderden auto's beschadigd. Ruiten zijn gebarsten of de carrosserie zit vol deuken. Omdat er nog onweer voorspeld wordt heeft een man uit Zonnebeke alvast zijn voorzorgen genomen. Hij heeft zijn wagen ingepakt met kussens. Het ziet er niet uit, maar het werkt wel. © BELGA

Steeds meer Oost-Vlaamse steden en gemeenten, ondertussen bijna twintig, roepen hun inwoners op om schade te melden met het oog op het indienen van een erkenningsdossier als natuurramp.

Steeds meer Oost-Vlaamse steden en gemeenten, ondertussen bijna twintig, roepen hun inwoners op om schade te melden met het oog op het indienen van een erkenningsdossier als natuurramp. Dat blijkt uit een rondvraag.

De federale diensten van Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers contacteerden dinsdag alle 65 steden en gemeenten om tegen 20 juni het aantal schademeldingen en een totaal geraamd schadebedrag over te maken aan de dienst Rampenfonds Oost-Vlaanderen. Op basis van die gegevens zal beslist worden om een aanvraag tot erkenning als algemene ramp in te dienen.

Toch wijst arrondissementscommissaris Didier Detollenaere er op, dat inwoners ook zelf eerst contact moeten opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. ‘Krijgen ze geen tussenkomst, dan nog moeten ze over een attest beschikken om later eventueel het rampenfonds aan te spreken’, klinkt het.

Ondertussen zamelt Gent en randgemeenten Lovendegem, Evergem en Lochristi gegevens in, net als verschillende steden in het Meetjesland (onder meer Aalter, Knesselare, Maldegem, Assenede, Waarschoot, Zomergem) en het Waasland (onder meer Lokeren, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Sint-Niklaas, Beveren, Kruibeke).

Sint-Niklaas

Verder is de brandweer van Sint-Niklaas nog steeds op pad om getroffenen verder te helpen. Van de ruim 1.650 meldingen van dinsdag – en er komen er volgens de brandweer nog steeds bij – staan er woensdagavond nog 900 op de wachtlijst. De brandweer kan per dag circa 150 meldingen van de wachtlijst aanpakken.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content