Steeds meer Belgen lijden honger

03/10/11 om 08:43 - Bijgewerkt om 08:43

Het aantal mensen dat beroep doet op hulporganisaties omdat ze honger lijden, blijft stijgen. Onder hen zijn steeds meer Belgen.

Steeds meer Belgen lijden honger

© Belga

'We zien de laatste jaren niet alleen een significante toename van het aantal mensen dat hulp zoekt, maar ook een enorme verschuiving', zegt Rita Somers van Onthaal Sint-Antonius in De Morgen. 'De verhouding tussen Belgen en buitenlanders is nu zowat fifty-fifty. De gevallen worden steeds schrijnender.'

Belgen

Ook andere hulporganisaties bevestigen dat steeds meer Belgen honger lijden. Volgens de Antwerpse OCMW-voorzitter Monica De Coninck is het aantal mensen dat een beroep moet doen op voedselpaketten het afgelopen jaar met zowat 20 procent gestegen.

Gepensioneerden

Opvallend is dat oudere mensen met een laag pensioen een steeds grotere probleemgroep vormen. Oorzaak van de toenemende armoede is de sociaal-economische crisis. 'Sinds 2008 zijn er steeds meer mensen die niet kunnen rondkomen.'

Wachtlijst

Monica Verdickt van Moeders voor Moeders, een Antwerpse organisatie die voedselpaketten verdeelt, bevestigt in De Morgen de toename van Belgische gezinnen met problemen. 'Zij zijn vaak de armsten van al. Wij hebben een wachtlijst van 5.000 gezinnen die we niet kunnen helpen.' (EE)

Lees meer over:

Onze partners