Steeds meer bedrijven vragen halalcertificaat aan

11/08/15 om 21:07 - Bijgewerkt om 21:07

Steeds meer Belgische bedrijven laten hun producten, met het oog op uitvoer, als halal certificiëren. Zowat 1.200 Belgische bedrijven zetten al die stap, vertelt Bruno Bernard, co-auteur van het boek 'Comprendre le halal'.

Steeds meer bedrijven vragen halalcertificaat aan

© BELGAIMAGE

Met halal wordt bedoeld 'alles wat is toegestaan voor een moslim', in tegenstelling tot haram. Een halalcertificaat is belangrijk voor voedingsproducenten die willen uitvoeren naar moslimlanden, maar ook voor andere sectoren is het interessant, zoals de cosmetica- of de farmasector.

'De kostprijs voor het certificaat, die kan variëren van 2.000 tot 50.000 euro, wordt snel teruggewonnen eens de uitvoer start', stelt Bernard. Steeds meer bedrijven in ons land hebben interesse voor een dergelijk certificaat. Ook groeit bijvoorbeeld de interesse in koosjere voedingswaren (die voldoen aan de Joodse religieuze eisen) of andere certificaten. Heel wat Belgische producten hebben al een halalcertificaat, van frieten, wafels, hamburgers tot niet-alcoholische bieren of chocolade.

Producten met halal-certificaten wekken nog vaak controverse op. Na krantenberichten dat hun bekende siroop voortaan halal is, kreeg het La Siroperie Meurens uit Luik heel wat negatieve commentaar op sociale media. Er werd zelfs opgeroepen tot een boycot. (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners