Steden vrezen toevloed Roemenen en Bulgaren

27/12/13 om 04:17 - Bijgewerkt om 10:48

Een nieuwe stroom Roemeense arbeidsmigranten kan Antwerpen veel geld kosten, zegt OCMW-voorzitster Liesbeth Homans. Ook de Gentse burgemeester Daniël Termont sprak al zijn vrees uit voor de komst van duizenden Bulgaren.

Steden vrezen toevloed Roemenen en Bulgaren

Liesbeth Homans © Knack.be

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Vanaf 1 januari 2014 moeten Roemenen en Bulgaren geen speciale vergunning meer aanvragen om in Vlaanderen te komen werken. Experts en politici voorspellen een nieuwe golf arbeidsmigranten, boven op de 35.000 Roemenen en Bulgaren die vandaag al in ons land actief zijn. Gent heeft bijvoorbeeld al een flinke Bulgaarse gemeenschap.

Bijstand

"Het probleem is niet dat die mensen hier werk komen zoeken", zegt Liesbeth Homans. "Wel dat ze niet allemaal werk zullen vinden of hun job na een tijdje zullen verliezen. Dan komen ze in het circuit van de sociale zekerheid terecht of voor bijstand bij het OCMW. Dat zal een impact hebben op ons OCMW-bestuur."

Kater

Volgens Homans kan de Europese afkomst van deze groep potentiële steuntrekkers voor een financiële kater zorgen. "Als het OCMW een leefloon, of het equivalent daarvan aan sociale steun, moet uitbetalen aan niet-Europeanen, bijvoorbeeld afkomstig uit Noord-Afrika, betaalt de federale overheid dat geld voor de volle 100 procent terug. Als het om Europeanen gaat die wij steun betalen, is 33 procent voor onze eigen rekening." (Belga/TV)

Onze partners