Staten-Generaal Verkeersveiligheid - Vijftien maatregelen moeten leiden tot derde minder zwaargewonden in verkeer tegen 2025

15/12/15 om 18:23 - Bijgewerkt om 18:23

Bron: Belga

(Belga) Mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) komt met 15 maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het aantal verkeersdoden met 30 procent daalt tegen 2025. Dat kondigde ze dinsdag aan op de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid. De vijf thema's waarop de minister focust zijn wegcode, veelplegers, recidive en accidentologie. Sommige van die maatregelen zijn al in uitvoering, anderen komen eraan en nog anderen zijn voor de langere termijn.

Na een eerdere Staten-Generaal had de federale regering zich voorgenomen om het aantal verkeersdoden tegen 2020 te halveren. Galant gaf toe dat België achterloopt op die doelstelling, maar voegde eraan toe dat deze Staten-Generaal een trendbreuk moet inluiden. Bovenop de halvering tegen 2020 formuleerde ze dus ook de doelstelling om tegen 2025 30 pct minder zwaargewonden te hebben. De 15 maatregelen die ze dinsdag lanceerde, passen in die doelstellingen. De opvallendste zijn: wegcode de te vereenvoudigen, verkeersboetes beter uitvoeren, alcoholslot verplichten in personenvervoer en voor recidivisten, een hogere objectieve en subjectieve pakkans door het gebruik van een betrouwbare en continu geactualiseerde databank en de kwaliteit van alchol- en drugscontroles verbeteren. In de aanloop naar de Staten-Generaal had de minister ook de hulp van de bevolking gevraagd. "Het grote succes van die actie wijst erop dat de burger hiervoor vragende partij was", aldus nog Galant. (Belga)

Onze partners