Staten-generaal ontwikkelingssamenwerking overschaduwd door universiteitsprotest

Prinses Mathilde heeft de staten-generaal voor de ontwikkelingssamenwerking geopend. Het evenement werd overschaduwd door protest van studenten en professoren tegen het uitblijven van hun eigen budget om aan ontwikkelingssamenwerking te doen.

De staten-generaal staat dit jaar in het teken van de ontwikkeling na 2015, wanneer de millenniumdoelstellingen bereikt moeten zijn. Volgens prinses Mathilde is de inzet na 2015 ruimer dan armoedebestrijding, dat de rode draad vormde doorheen de ontwikkelingsdoelen in de milleniumverklaring.

“De discussie wordt nu opengetrokken naar duurzame ontwikkeling”, aldus de prinses. “De ervaring van de voorbije jaren heeft ons immers geleerd dat ontwikkelingssamenwerking en een duurzaam leefmilieu hand in hand gaan.”

Daarnaast wees de prinses er op dat de meeste armen vandaag niet meer in de minst ontwikkelde landen leven, maar in landen met een gemiddeld inkomen.

‘Financieringskader mag ook in tijden van crisis ambitieus zijn’

Dat is ook de mening van Amina Mohammed, de adviseur ontwikkelingsplanning van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. “Het verschil tussen noord en zuid zal minder groot worden, in tegenstelling tot de interne verschillen.” Volgens haar kan een deel van het probleem worden opgelost door internationale mobiliteit op de arbeidsmarkt te promoten.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) benadrukte het belang van een internationaal partnerschap na 2015, onder meer om de besparingen van de EU te beteugelen. “Het Europees besparingsbeleid verzegelt elk vooruitzicht op groei”, drukte hij de aanwezigen op het hart. Het financieringskader voor ontwikkelingssamenwerking mag volgens hem, ook in tijden van crisis, “ambitieus” zijn.

De deelnemers werden opgewacht door een delegatie studenten en professoren van alle universiteiten. Zij pikken het niet dat de universitaire ontwikkelingssamenwerking in het gedrang komt door een gebrek aan financiering. Het gaat immers om een usurperende bevoegdheid, die naar de deelstaten wordt doorgeschoven. De federale overheid schortte de betaling op tot er een akkoord is met de deelstaten.

Beurzen van 2.000 studenten uit het zuiden staan op het spel

“Afgelopen week werd beslist om toch al tweederde van de voorziene middelen voor 2013 vrij te geven”, zei Paul De Knop, rector van de VUB. “Het is echter onduidelijk of we het resterende derde nog krijgen.”

De universiteiten wijzen erop dat de financiering van 350 samenwerkingsprojecten en de beurzen van bijna 2.500 medewerkers, onder wie 2.000 studenten uit het zuiden, op het spel staan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content