Stapt Rik Torfs uit de politiek?

05/01/13 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

De krant De Morgen noemt het interview in zijn weekendeditie 'het politiek testament van Rik Torfs.' Zelf zegt de CD&V-senator dat hij ontgoocheld is dat hij zo weinig heeft kunnen realiseren en dat het tijd is om knopen door te hakken. Stapt Rik Torfs uit de politiek?

Rik Torfs:

- Ik word geassocieerd met een partij waar ik verder weinig greep op heb en dat is niet leuk.

-Ik ben er niet in geslaagd in het particratische systeem van de politiek binnen te dringen.

- Traditionele politieke partijen zijn gesloten machtsbastions met aan de top een paar figuren die bepalen wat er gebeurt.

- Voor mijzelf is het moment gekomen om knopen door te hakken.

"Mijn jaren in de politiek zijn zeker niet de beste uit mijn leven", zegt senator Rik Torfs (CD&V) in een interview met De Morgen. Hij zegt niet letterlijk dat zijn politieke loopbaan bijna afgelopen is, maar "het moment is stilaan gekomen om knopen door te hakken. Dat zal toch in januari of februari moeten gebeuren".

Tijdverlies

"Ik word, wat ik overigens normaal vind, geassocieerd met het beleid van een partij waar ik verder weinig greep op heb, dat is niet leuk. En er zijn zoveel dingen lastig aan dit beroep: het trage tempo van de politiek, het vele tijdverlies", aldus Torfs.

De senator heeft naar eigen zeggen maar één ding kunnen doen waar hij zich echt goed bij voelde, en dat is zijn werk in de commissie Justitie. Dat hij niet veel heeft kunnen bijdragen, schrijft Torfs vooral op zijn eigen conto.

Machtsbastions

"Dat heeft in de eerste plaats te maken met mijn eigen beperkingen Ik ben er niet in geslaagd om in het huidige

particratische systeem van de politiek binnen te dringen. Allerlei

verstandige mensen hadden mij gewaarschuwd: traditionele partijen zijn gesloten machtsbastions, hiërarchisch georganiseerd met aan de top een paar figuren die bepalen wat er gebeurt. Hoeveel stemmen je ook haalt, daar geraak je niet in. Ik kan alleen maar vaststellen dat die partijen inderdaad zo functioneren".

In de pas

Torfs viel regelmatig op met zijn afwijkende standpunten.

CD&V-voorzitter Wouter Beke zei onlangs dat hij een hartig gesprek had gevoerd met de dissidente senator en dat ze weer op één lijn zaten. "Dan heb ik dat bewuste gesprek toch niet meegemaakt", reageert Torfs. "Ik heb inderdaad met Wouter gepraat, maar dat ik nu weer in de pas zou lopen, slaat nergens op". (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners