Live Stakingsaanzegging ACOD Spoor niet aanvaard

31/05/16 om 07:01 - Bijgewerkt op 01/06/16 om 02:29

In Vlaanderen rijden dinsdagochtend drie à vier treinen op de tien. In Wallonië daarentegen ligt het treinverkeer als gevolg van de acties van de vakbonden bij de openbare diensten helemaal lam. Volg al het nieuws hier LIVE.

Stakingsaanzegging ACOD Spoor niet aanvaard

© BELGA

 • Rudi Rotthier

  VTM-stakingsdebat toont weinig toenadering

  In een groot VTM-stakingsdebat slaagden de protagonisten erin naast mekaar te praten. Bart De Wever was niet tegen een vermogenbelasting maar het brengt niet op. Lees hier wat er nog werd gezegd.

  Rudy De Leeuw

  Rudy De Leeuw © VTM

 • Naomi Skoutariotis

  "Staking gaat over onverdedigbare voordelen" (Cornu)

  De spoorbaas gaf aan dat tijdens de wilde staking van maandag in Vlaanderen maar 6 procent van het personeel aan het staken was.

  "Dit is geen staking over de verdediging van de openbare diensten", zei NMBS-topman Jo Cornu in Het Journaal op één. "Dit is een staking die gaat over voordelen die onverdedigbaar zijn. Het is totaal abnormaal dat men tijdens verlof of ziekte nog compensatiedagen kan winnen. Ik denk dat iedereen dat kan begrijpen. We moeten de productiviteit verhogen en proberen in de eerste plaats onverdedigbare anomalieën te verwijderen. Het gaat voor mij te ver als men zelfs dat niet wil aanvaarden."

 • Naomi Skoutariotis

  Carpooldiensten enorm populair door spoorhinder

  Op de actiedag van de openbare diensten, waardoor ook het treinverkeer zwaar verstoord is, kent autodelen een ongekend succes.

  "Maandag hebben we tien keer meer bezoekers op onze website geregistreerd en dinsdag hadden we 4.000 zoekertjes, dubbel zoveel als normaal", zegt Sandrine Vokaer van de vzw Taxistop, waarvan carpool.be deel uitmaakt. Ook andere carpooldiensten bevestigen die tendens: BlaBlaCar "merkt sinds donderdag een piek van vijf keer meer inschrijvingen dan normaal".

 • Naomi Skoutariotis

  Treinbegeleiders die betaalstaking hielden kregen sanctie

  De NMBS heeft 32 treinbegeleiders uit de standplaatsen Kortrijk, Poperinge en Oudenaarde een sanctie gegeven omdat ze een betaalstaking hielden.

  "Deze mensen waren eveneens niet akkoord met de besparingen van de regering, maar opteerden ervoor om te werken en de reizigers dienstverlening te geven. Ze deden hun job zoals anders, maar weigerden de tickets te controleren", aldus Kamerlid David Geerts (SP.A). Hij noemt de sanctie "onbegrijpbaar".

 • Naomi Skoutariotis

  Franstalige studenten mogen examens misschien verplaatsen

  De Franse Gemeenschap overweegt een regeling in te voeren waardoor studenten die getroffen worden door staking bij het openbaar vervoer de examens die ze hiervoor niet konden afleggen mogen verplaatsen.

  De spontane staking bij het spoor gooide roet in het eten van veel studenten, die nu in volle examenperiode zitten. Ecolo vindt het niet kunnen dat de studenten daardoor een tweede zit zouden krijgen en vindt dat ze hun examens moeten kunnen verplaatsen.

 • Niels Saelens

  CGSP Cheminots trekt stakingsaanzegging niet in

  CGSP Cheminots, de Franstalige tak van de socialistische spoorbond, geeft aan dat hij de stakingsaanzegging niet heeft ingetrokken en dat hij stakers wel degelijk gaat dekken. Voorzitter Michel Abdissi geeft daarnaast aan dat er naar een oplossing wordt gezocht voor de weigering van de aanzegging door HR Rail.

  Eerder gaf ook de Franstalige vleugel van de christelijke spoorbond (CSC-Transcom) al aan eventuele stakingsacties van zijn leden te zullen dekken, zonder daarbij op te roepen om het werk neer te leggen. Het is niet duidelijk of de Vlaamse vleugel (ACV-Transcom) hetzelfde doet.

 • Naomi Skoutariotis

  Spoorverkeer verloopt nog moeizamer dan in ochtendspits

  Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman rijdt in Vlaanderen nog slechts een op de drie treinen.

  Op de lijnen Oostende-Brussel en Leuven-Brussel rijdt ongeveer een op de vier treinen, terwijl op de lijn Antwerpen-Brussel minder dan de helft rijdt. Tussen Antwerpen en Gent rijdt slechts een derde. Van de treinen naar de luchthaven rijdt er slechts een op de tien.

 • Naomi Skoutariotis

  Wilde stakers krijgen sanctie van 12,5 euro

  Voor wie een of meerdere dagen het werk heeft neergelegd, zal er concreet eenmalig 12,5 euro van de productiviteitspremie worden afgehouden. Daarnaast komt er ook een strenge vermaning in het persoonlijk dossier van de werknemer, zo blijkt uit een mededeling van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

 • Naomi Skoutariotis

  Charles Michel: “Aan het werk!”

  Premier Charles Michel heeft met een persbericht gereageerd op de sociale acties. Hij benadrukt dat het stakingsrecht niet absoluut is.

  Lees zijn reactie hier.

 • Naomi Skoutariotis

  Stakingsaanzegging ACOD Spoor niet aanvaard

  HR Rail heeft de stakingsaanzegging die ACOD Spoor dinsdag heeft ingediend voor de komende drie dagen, niet aanvaard. De juridische werkgever van het spoorwegpersoneel waarschuwt er in een persbericht dan ook voor dat medewerkers die staken, ongewettigd afwezig zullen zijn. De spoorbond schort daarom de stakingsaanzegging voorlopig op.

 • Naomi Skoutariotis

  MIVB: 'Vier metrolijnen, zeven tram- en negen buslijnen rijden'

  De hinder door de acties van de openbare diensten dinsdagnamiddag bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is het grootst op het busnet.

  De metrolijnen 1, 2, 5 en 6 rijden, maar met langere wachtttijden van 15 tot 20 minuten in de buitenwijken en 7,5 tot 10 minuten in het centrum.

  Bij de tram worden de lijnen 3, 4, 7, 51, 82, 92 en 94 bediend. "Daarbij werd prioriteit verleend aan de grote lijnen, zoals de Noord-Zuidas, de koninklijke as en de ringlanen, om zoveel mogelijk passagiers te vervoeren", aldus de woordvoerster.

  Het busnet wordt het sterkst getroffen door de acties. "Momenteel worden 9 van de 50 buslijnen bediend. Opnieuw proberen we prioriteit te geven aan de grote, drukke lijnen", aldus Van hamme. Er rijden bussen op de lijnen 21 (tot Brussels Airport), 29, 34, 48, 66, 71, 78, 87 en 95.

 • Naomi Skoutariotis

  NMBS: 'Ook woensdag nog verstoord treinverkeer'

  Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat het treinverkeer ook woensdag nog verstoord zal zijn door stakingsacties. Woensdagochtend is er overleg gepland tussen directies en vakbonden bij het spoor.

 • Naomi Skoutariotis

  Dienstverlening De Lijn in heel Vlaanderen verstoord

  In heel Vlaanderen ondervindt De Lijn ook dinsdagnamiddag hinder door de acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront in de openbare diensten. Dat meldt de openbaarvervoermaatschappij in een stand van zaken van de situatie om 14.30 uur. De bussen en trams rijden woensdag normaal gezien opnieuw volgens het boekje.

 • Annelies Van Erp

  Tiental jongerenorganisatie steunen acties bij openbare diensten

  Een tiental jongerenorganisaties uit heel België - onder meer de Kristelijke ArbeidersJeugd en ACV Jongeren Brussel - hebben hun steun aan de actievoerders in de openbare dienstensector kenbaar gemaakt. "We willen een toekomst voor de jeugd! Daarom tonen wij, progressieve en geëngageerde jongerenorganisaties, ons solidair", zo staat in een mededeling.

  "De jeugd (...) vraagt een andere wereld dan degene die het politieke en economische systeem ons wil nalaten. We willen in een meer rechtvaardige en gelijke wereld leven, een solidaire en betrokken wereld", klinkt het. "Het is de plicht van de jongeren en hun verschillende organisaties om de mensen te steunen die hun loon opofferen en hun baan riskeren om een toekomst te garanderen voor iedereen."

 • Annelies Van Erp

  Franstalige voorzitter ACOD wil 'guerrilla' tegen huidig regeringsbeleid

  Michel Meyer, de Franstalige voorzitter van overheidsvakbond ACOD/CGSP, waarschuwt dat zolang de regering hetzelfde beleid blijft voeren, er acties zullen volgen. Hij heeft het op de Franstalige zender RTBF over "een guerrilla" die indien nodig "tot de finish" zal worden gevoerd.

  Net als de Vlaamse Chris Reniers in Gent, belooft ook de Franstalige Meyer dat de socialistische overheidsvakbond haar acties gaat voortzetten. "Als het moet gaat het hele overheidsapparaat plat om de regering te doen plooien over haar beleid rond openbare diensten", klinkt het.

  Volgens Meyer wil ook de Vlaamse vleugel van het ACOD dat het huidige regeringsbeleid stopt. Hij vreest dan ook niet dat het tot een breuk komt binnen de socialistische overheidsvakbond. Voorts benadrukte hij in het radio-interview ook op de onafhankelijkheid van zijn vakbond tegenover politieke partijen zoals de PS of de PTB . "Niemand beïnvloedt de CGSP op politiek niveau".

 • Annelies Van Erp

  Programmatie RTBF aangepast, programmaschema VRT ongewijzigd

  De programmatie van de RTBF is dinsdag aangepast uit solidariteit met de nationale actiedag van de openbare diensten. Het programmaschema van de VRT blijft ongewijzigd. Dat wordt vernomen bij de twee openbare omroepen.

 • Annelies Van Erp

  300 tot 350 CGSP-manifestanten op straat in Namen

  In Namen zijn 300 tot 350 manifestanten van de socialistische vakbond CGSP op straat gekomen. Ze trokken er van het stadhuis naar het Elysette, de zetel van de Waalse regering, waar ze ontvangen werden door minister-president Paul Magnette (PS). Rond 12.30 uur was de betoging voorbij.

  Onder de manifestanten waren niet alleen werknemers van het spoor, maar ook van de openbaarvervoermaatschappij TEC, de brandweer, bpost en de lokale, regionale en federale overheden. Ook enkele cipiers betoogden tegen onder meer de pensioenmaatregelen van de federale regering.

  De manifestatie werd ontsierd door een incident met een groepje spoorstakers, dat werd aangevallen door enkele relschoppers. Politieagenten in burger moesten ingrijpen en een van de relschoppers werd administratief aangehouden en verhoord in het politiecommissariaat.

 • Annelies Van Erp

  Lessen worden geschrapt

  In Gent zijn door de vakbondsacties een aantal scholen dicht gebleven omdat er te weinig leerkrachten zijn opgedaagd. In andere scholen moeten ze lessen schrappen, of moeten klassen samenzitten. In de meeste steden is er wel opvang, ook voor kinderdagverblijven die gesloten zijn. Bekijk hier de video: Scholen blijven dicht.

 • Simon Demeulemeester

  'Beste staker, ik begrijp u, maar de tijd is gekomen om deze kering in goede banen te leiden'

  VBO-topman Pieter Timermans schrijft een brief aan de stakers: 'Beste staker, ik ben samen met u bekommerd om de toekomst van ons land, over de toekomst voor onze kinderen. Maar zaagt u niet de tak af waarop u zit?'

Onze partners