Staking: wat mag u maandag verwachten van de nationale staking?

© Belga
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Na de regionale werkonderbrekingen is er op maandag 15 december een nationale staking. Wat mag u allemaal verwachten?

De voorbije weken organiseerden de vakbonden een nationale betoging en regionale werkonderbrekingen. “Het is onze morele plicht om het verzet te organiseren. Er was geen alternatief”, verklaarde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw bij de voorstelling van het stakingsprogramma.

Het hoogtepunt van de vakbondsacties en de dag waarop ‘het hele land plat ligt’ is maandag 15 december. De laatste algemene nationale staking dateert van 30 januari 2012. Die was gericht tegen de besparingen van de regering-Di Rupo. Een algemene staking is doorgaans vooral voelbaar bij het openbaar vervoer, de havens en de grote industrie. Meestal is er ook een verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Wat mag u verwachten?

Luchthaven van Zaventem

De vakbonden hebben al laten weten dat de luchthaven van Zaventem volledig plat zal liggen. “Er is een grote stakingsbereidheid bij de werknemers. Wij verwachten dat de luchthaven op niét zal functioneren”, zegt Olivier Van Camp van het ABVV dat een oproep uitstuurde om massaal het werk neer te leggen op de luchthaven. Van Camp benadrukt dat het niet de bedoeling is de reizigers te treffen. “We kondigen de acties net ruim op voorhand aan, zodat de mensen voorzorgsmaatregelen kunnen nemen”, klinkt het. “We hopen op hun begrip: het gaat ook over hun toekomst.” Volgens het ABVV roepen ook de andere vakbonden op om het werk neer te leggen op de luchthaven. In de honderden bedrijven op de luchthaven werken in totaal circa 20.000 mensen.

Belgisch luchtruim gaat 24 uur dicht

ACV-Transcom kondigt een 24 urenstaking aan bij luchtverkeersleider Belgocontrol. “Vanaf zondag 14 december om 22 uur gaat het luchtruim dicht.” Dat betekent concreet dat er geen vliegverkeer mogelijk zal zijn van of naar de luchthavens van Zaventem, Antwerpen, Oostende, Luik en Charleroi.

De Lijn

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn verwacht dat haar dienstverlening in heel Vlaanderen zwaar verstoord zal zijn. “Vermoedelijk rijden dan zo goed als geen bussen en trams”, kondigt ze aan in een persbericht. De Lijn raadt reizigers aan om haar website te consulteren. Vanaf 6 uur ’s ochtends zullen de concrete gevolgen van de acties op het bus- en tramverkeer gepubliceerd worden op www.delijn.be.

MIVB

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht zware hinder. “Net zoals tijdens de derde provinciale staking verwacht de MIVB zeer zware hinder op haar hele net, dat mogelijk opnieuw volledig lam zal liggen”, stelt de maatschappij in een persbericht. “Afhankelijk van het aanwezige personeel zal het openbaar vervoer in de mate van het mogelijke de belangrijkste lijnen bedienen. Toch raadt de MIVB haar klanten aan een alternatief te zoeken voor die dag”, luidt het nog. De MIVB zal haar klanten vanaf maandagochtend via haar verschillende communicatiekanalen (zoals de website www.mivb.be) informeren over de hinder.

Bpost

Op 15 december zal de postverdeling in het volledige land verstoord zijn. De bonden bij bpost klagen over een te hoge werkdruk en organisatorische problemen. Als voorbeeld wordt verwezen naar het feit dat sommige postbodes hun dienst uren te vroeg moeten starten om toch hun ronde op tijd te kunnen afsluiten, of naar het feit dat post op de grond moet worden gesorteerd wegens plaatsgebrek.

NMBS

Staking: wat mag u maandag verwachten van de nationale staking?
© Reuters

Op 15 december zal het treinverkeer in het hele land plat liggen. Dat is ook de dag waarop de veelbesproken nieuwe dienstregeling van de NMBS écht in werking treedt. De NMBS betreurt de acties en raadt de reizigers aan “niet enkel op de trein te vertrouwen maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen” om zich te verplaatsen van zondagavond tot maandagavond. Via de gebruikelijke informatiekanalen – website, aankondigingsborden, Twitter… – worden de reizigers geïnformeerd.

Geen hogesnelheidstreinen

Tijdens de nationale staking zullen er geen hogesnelheidstreinen rijden in België. Het Thalys- en ICE-verkeer is afgeschaft. De Eurostar-treinen rijden tussen Londen en Lille Europe (Rijsel), maar rijden niet door tot in het station Brussel-Zuid. Ook de Franse TGV-treinen stoppen in Lille Europe. Treinen die maandag na 22 uur het land binnenrijden – twee Thalys-stellen en een TGV -, staan wel geprogrammeerd.

Onderwijs

Talloze scholen blijven op de nationale stakingsdag gewoon dicht. Er zijn zo veel leerkrachten die staken dat scholen zelfs niet aan genoeg personeel geraken om beperkte opvang te bieden. “Veel ouders zullen in de problemen komen. We hopen dat alle scholen op z’n minst op tijd verwittigen”, zegt oudervereniging VCOV in Het Nieuwsblad. Een school is tijdens de staking niet verplicht om op vang te voorzien. “Al hopen we natuurlijk dat zo veel mogelijk scholen dat wel doen”, zegt Willy Bombeek van het VSKO, de koepel van het katholiekonderwijs. “Maar we hebben er alle begrip voor als dat komende maandag gewoon niet lukt. Als er maar één leerkracht komt opdagen, kun je die niet op 200 kinderen laten passen.”

Extra acties van de politie

Staking: wat mag u maandag verwachten van de nationale staking?
© BELGA

De liberale vakbond VSOA van de politie plant op vrijdag 12 december een grootschalige actie tussen 7 en 8.30 uur, in de ochtendspits dus. De VSOA protesteert met deze actie tegen het uitblijven van een oplossing voor de pensioenregeling bij de politie. De vakbond vraagt “aan alle collega’s – die dag met dienst belast – om op alle verbindingswegen, stiptheidscontroles uit te voeren.” Met verbindingswegen worden zowel de luchthavens, spoor, zeehavens, lokale verkeersassen en autosnelwegen bedoeld. “Mogelijk kunnen deze stiptheidscontroles ongemakken en files veroorzaken, maar we zullen enkel onze job doen in het kader van de veiligheid van de weggebruikers”, aldus de liberale politiebond. Het ongenoegen van de politievakbond heeft te maken met het dossier van de politiepensioenen. “Het is duidelijk dat de overheid het signaal van de personeelsleden, die hun ongenoegen met 14.000 hebben laten blijken in de straten van Brussel, niet heeft begrepen”, aldus VSOA. “Het is ook duidelijk dat de overheid de vraag om een specifiek pensioenstatuut voor de politie, omwille van het specifiek en gevaarlijk beroep, totaal negeert.”

Daarnaast plant de VSOA een tweede boeteloze week tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Net als bij de eerste editie zullen kleine overtredingen door de vingers gezien worden. Chauffeurs die iets te snel rijden, gsm’en achter het stuur of hun gordel niet dragen, zullen tussen kerst en nieuw niet gesanctioneerd worden. Maar opgelet: drinken wordt niét getolereerd. De BOB-controles gaan gewoon door en wie betrapt wordt, zal normaal gezien wel geverbaliseerd worden. Eerder al, op vrijdag 12 december, wil het VSOA – gesteund door ACV en ACOD – het hele land lamleggen door “stiptheidscontroles” te organiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content