Staking: wat mag u verwachten in Brussel?

04/12/14 om 18:04 - Bijgewerkt op 11/12/14 om 09:29

Tijdens de volgende provinciale actiedag in Vlaams-Brabant zal onze hoofdstad grotendeels platliggen, kondigt Philippe Van Muylder, algemeen secretaris van ABVV Brussel, aan.

Staking: wat mag u verwachten in Brussel?

Staking in Antwerpen © BELGA

Brussel zal maandag grotendeels platliggen door de geplande stakingen, zegt Philippe Van Muylder, algemeen secretaris van ABVV Brussel.

Volgens Van Muylder zullen de stakingsposten zo goed als alle sectoren treffen. Zo zijn er posten voorzien bij grote handelszaken als Delhaize, Carrefour, Cora of Mediamarkt, maar ook bij alle banken en verschillende bankagentschappen. Ook in de industriële sector is de staking zeer uitgebreid. Audi, Kone, Dalkia, d'Ieteren zijn enkele namen die hij noemde. Bij de NMBS en de MIVB zal de staking zo goed als het hele netwerk platleggen. Ook bij Belgacom, bpost, en de RTBF/VRT zijn acties voorzien. De ziekenhuizen zullen quasi op weekendregeling overschakelen en ook bij verschillende scholen wordt gestaakt. 'Er is een grote stakingsbereidheid onder de leraren, maar we kunnen nog geen exacte cijfers geven', zegt Van Muylder.

MIVB

De MIVB bevestigt dat ze zeer sterke hinder verwacht en dat het netwerk volledig plat kan liggen. De openbaarvervoersmaatschappij roept de reizigers op hun voorzorgen te nemen, maar de echte impact zal pas maandagochtend duidelijk worden.

'Ons contactcenter gaat om 6 uur open, reizigers kunnen via de site, maar ook via twitter, facebook én telefonisch op de hoogte blijven', zegt woordvoerster Ann Van Hamme.

NMBS

Het treinverkeer in de provincie zal volgens vakbondssecretaris Gunther Blauwens (ACOD) zondagavond om 22 uur stilvallen en pas 24 uren later hervat worden. De vakbonden willen al het treinverkeer door Brussel blokkeren. Volgens De Standaard hebben de spoorbonden de Antwerpse dokwerkers opgeroepen om de acties te komen steunen. Het is nog niet duidelijk of die aan die oproep gehoor zullen geven.

Staking: wat mag u verwachten in Brussel?

© /

De Lijn

Volgens Geert Witterzeel (ACV) is er een akkoord tussen alle vakbonden dat er die dag geen enkele bus zal uitrijden noch van De Lijn, noch van privé-bedrijven die lijnen pachten. Ook De Lijn Vlaams-Brabant waarschuwt in een mededeling voor een zwaar verstoorde dienstverlening.

De verstoring zal niet alleen in Vlaams-Brabant, maar ook in Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen voelbaar zijn vermits hee lwat de provinciegrens overschrijden.

Luchthaven

De directie van Brussels Airport stelt in een mededeling dat ze de impact van vakbondsactie nog moeilijk kan inschatten, maar verwacht alleszins zware hinder op de luchthaven. Passagiers wordt gevraagd contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisagent. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines besliste eerder al om meer dan dertig vluchten te schrappen en Jetairfly laat weten dat het uitwijkt naar alternatieve luchthavens (Oostende, Charleroi, Luik en voor de langeafstandsvluchten Amsterdam/Schiphol).

'Jetairfly voorziet autocars voor de transfer van Brussel naar de alternatieve luchthaven', klinkt het op de website. Het ABVV riep enkele dagen ook al op om op de luchthaven massaal het werk neer te leggen. 'We gaan zowel aan de cargo-afdeling als aan de handling voor passagiers stakingsposten opstellen, maar werkwilligen worden niet tegengehouden. Wat de cargo betreft zullen geen vrachtwagens worden toegelaten. Of er bagage van passagiers zal worden behandeld, hangt af van het aantal werkwilligen. Ik hoor voorts dat het werk in vele luchthavenbedrijven in groten getale zal worden neergelegd', aldus Sandra Langenus (ABVV).

Openbare diensten

Wat de openbare diensten betreft, organiseren de vakbonden op maandagmorgen in Leuven stakingsposten voor alle overheidsgebouwen tussen de Philippsite en het station. Het gaat onder meer om het Vlaams Administratief Centrum, De Lijn, stadskantoor, het provinciegebouw, de centrale gevangenis en de hulpgevangenis. Ook aan de gemeentehuizen van Asse en Halle zullen stakingsposten staan, net als voor de Leuvense brandweerkazerne. In andere gemeentehuizen zullen personeel en bezoekers worden gesensibiliseerd. Ook aan enkele rust- en verzorgingstehuizen in het Leuvense zullen piketten staan.

Aan het UZ Leuven beperkt de actie zich tot het uitdelen van pamfletten. De UZ-directie laat weten dat alle consultaties doorgaan.

Ook bij alle radio- en televisiezenders van de openbare omroep wordt maandag gestaakt. De VRT voorziet wel een miniumdienstverlening wat het nieuwsaanbod betreft.

Bedrijven

Daarnaast willen de vakbonden ook aan vele tientallen bedrijven stakingposten optrekken. Dat is het geval aan AB InBev in Leuven, Duracell in Aarschot, Brouwerij Haacht, het verdeelcentrum van Toyota in Diest, Terumo, Materialise en Option in Haasrode, IMEC in Heverlee, Brouwerij Hoegaarden, Siemens in Huizingen, Coil in Landen, D'Ieteren in Kortenberg, TE Connectivity in Kessel-lo, Palm Breweries in Londerzeel, Bosch en Citrique Belge in Tienen. Bij het onderzoekscentrum Imec in Heverlee is het volgens de vakbonden de eerste keer dat er een syndicale actie wordt gevoerd.

Enkele Alma-studentenrestaurants in Leuven sluiten de deuren. In de voormiddag zullen personeel en studenten samen actievoeren tegen de besparingen. (Belga/AVE)

Onze partners