Staking NMBS Logistics: 'Werking Antwerpen volledig plat'

20/11/14 om 08:05 - Bijgewerkt om 08:05

Bij NMBS Logistics is om middernacht een nationale 24 urenstaking van start gegaan. Volgens Jean Pierre Goossens ACOD-Spoor) wordt de actie goed opgevolgd in Antwerpen. 'In de Antwerpse haven ligt de werking volledig plat.'

Staking NMBS Logistics: 'Werking Antwerpen volledig plat'

Jean-Pierre Goossens, ACOD-spoor © Belga

Bij NMBS Logistics is om middernacht een nationale 24 urenstaking van start gegaan. Volgens Jean Pierre Goossens, voorzitter van de Vlaamse ACOD-Spoor, wordt de actie goed opgevolgd in Antwerpen. "In de Antwerpse haven ligt de werking volledig plat." De actie, gericht tegen de onzekerheid over de toekomst van NMBS Logistics, slaat enkel op het NMBS-personeel dat werkzaam is bij de goederenvervoerder. Het is niet de bedoeling de treinreizigers te treffen.

In Antwerpen is er donderdagochtend geen beweging in het rangeerstation, aldus de topman van de socialistische spoorbond. In de Scheldestad liggen het belangrijkste rangeerstation alsook het hoofdkwartier van het commerciële filiaal IFB (Inter Ferry Boats), dat het containertransport verzorgt van NMBS Logistics.

Enkele werkwilligen van het betrokken personeel doken op, maar er zijn donderdagochtend geen handelingen, luidt het.

's Nachts kwam zowat een derde van het betrokken personeel, zoals rangeerders, bestuurders en technici, niet opdagen. NMBS Logistics rekent voor een deel van zijn werkzaamheden op personeel van de NMBS.

Tegen onzekerheid

De actie is gericht tegen de onzekerheid over de toekomst van het NMBS-goederenverkeer. In het voorjaar van 2014 was nog sprake van ofwel een overname ofwel een stand-alone positie. Maar ACOD Spoor hekelt dat ze sindsdien niets meer gehoord heeft.

NMBS Logistics is sinds de verzelfstandiging een privémaatschappij met de NMBS als aandeelhouder. Volgens de cargomaatschappij zijn van de zowat 1.600 werknemers actief bij de goederenvervoerder, er zowat 500 à 600 die 'gehuurd' worden van de NMBS. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners