Staking loodsen voelbaar in havens Gent en Antwerpen

13/02/12 om 21:25 - Bijgewerkt om 21:25

De aangekondigde stakingsactie van de loodsen veroorzaakt hinder in de havens van Antwerpen en Gent. Diverse schepen raken de havens niet in of uit.

Staking loodsen voelbaar in havens Gent en Antwerpen

© Belga

De stakingsactie bij de loodsen die om middernacht ingaat is nu al voelbaar in de Antwerpse en Gentse haven. De loodsen hadden acties aangekondigd omdat ze niet tevreden waren met de plannen van de regering.

Minister Van Quickenborne ontving de loodsen eerder op de dag op zijn kabinet. In zijn omgeving viel achteraf te horen dat de vertegenwoordigers met acht punten zaten: vier voor de federale regering en vier voor de Vlaamse regering. De minister heeft uitgelegd dat er niets verandert wat de verworven rechten betreft. De forse achteruitgang bij de berekening van hun pensioen had naar verluidt te maken met een misverstand.

Het spoedoverleg tussen vertegenwoordigers van de loodsen en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne heeft volgens de christelijke vakbond ACV sowieso geen gevolgen voor de stakingsactie. "De problemen gaan veel breder dan enkel de pensioenregeling", zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom. "Bovendien waren bij het overleg enkel de beroepsverenigingen uitgenodigd en niet de vakbonden. Wij zouden later mogelijk wel aan bod komen, maar voor de staking maakt dat weinig verschil", meent Callaerts.

Antwerpse haven

In totaal kunnen 25 schepen momenteel niet in of uit de haven. Na middernacht zal die hinder alleen nog maar toenemen, vreest het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. De economische schade is moeilijker te berekenen dan bij de nationale stakingsdag van 30 januari, maar de reputatieschade alleen al is enorm, klinkt het.

"De Nederlandse loodsen werken wel, maar zelfs dan zal het erg moeilijk worden om schepen de haven in of uit te krijgen", zegt woordvoerster Annik Dirkx van het Havenbedrijf. Zowel de economische als de imagoschade zou groot zijn. "Het is de derde maal in twee maanden tijd dat schepen hier gegijzeld worden. Zoiets is rampzalig voor de reputatie van een haven", aldus Dirkx nog.

Gentse haven

Om 22u gaat de brug van Zelzate dicht door vakbondsacties en daarmee starten de problemen voor de Gentse haven. Tot woensdagochtend zullen tien tot vijftien schepen niet kunnen vertrekken, zegt het Havenbedrijf Gent. "Er zijn twee gevolgen voor de haven", aldus woordvoerder Johan Bresseleers. "Enerzijds kan er tussen maandag 22 uur en dinsdagochtend 6 uur geen zeeschip in en uit de haven omdat er gestaakt wordt aan de Zelzatebrug. Anderzijds zal het loodsen van en naar zee tot woensdagmorgen problemen opleveren."

Momenteel is sprake van tien tot vijftien schepen die de haven niet kunnen uitvaren. Wat het aantal binnenkomende schepen betreft, is er nog geen duidelijkheid. Bresseleers zegt wel dat de binnenvaart in de haven normaal gezien geen problemen ondervindt. "Er zouden geen acties zijn aan de sluis van Evergem en binnenvaartschepen tot acht meter kunnen onder de Zelzatebrug varen." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners