Staking cipiers: Ook politie legt het werk neer

© Belga

De burgemeesters van Sint-Gillis en Vorst, Charles Picqué en Marc-Jean Ghyssels (beiden PS), zijn bezorgd over de gevolgen van het vertrek van de federale politie, die moest instaan voor de veiligheid in de gevangenissen in hun gemeente. De gevangenen worden nu enkel nog bewaakt door militairen.

Beide burgemeesters vrezen voor spanningen binnen de instellingen. De politiemensen verlieten kort na hun aankomst de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. Volgens De Standaard zijn de agenten die moesten inspringen tijdens de cipiersstaking, nu zelf in staking.

Charles Picqué riep de verantwoordelijken van de federale politie op tot verantwoordelijkheidszin. Volgens hem kan de spanning in de gevangenissen zodanig oplopen dat ze onbeheersbaar wordt. Hij heeft hierover contact opgenomen met de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, verklaarde hij aan Belga. Marc-Jean Ghyssels stelde dat het vertrek van de politiemensen tot gevolg heeft dat de wandeling en de ophaling van de was geschrapt worden.

Voor hem moet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ervoor zorgen dat er bij staking federale politiemensen in de gevangenissen zijn. Hij zegt ook ongerust te zijn over de verklaringen van MR-vicepremier Didier Reynders dat hij niet begreep dat er enkel in de gevangenissen in het Franstalige deel van het land gestaakt wordt “terwijl hij vorige legislatuur als minister bevoegd voor de Regie der Gebouwen meer geïnvesteerd heeft in de instellingen in het noorden van het land”.

Voor Charles Picqué kan er alvast geen sprake van zijn om het probleem door te schuiven naar de lokale politie, die reeds geconfronteerd wordt met een kolossaal aantal overuren. Overigens kunnen de lokale politiemensen op dezelfde manier reageren als hun federale collega’s, voegde hij nog aan toe.

Ondertussen wordt er al meer dan vier weken gestaakt in de gevangenissen van Brussel en Wallonië. Overleg tussen de bonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) leverde nog niets op.

Waalse cipiers werken ronde van Vlaanderen af

De Waalse cipiers hebben er een ronde van Vlaanderen opzitten waarbij de Waalse cipiers en agenten hun collega’s wilden informeren over het waarom van hun acties. “We hebben het gevoel dat de vakbonden verkeerde informatie geven aan de cipiers. Wij willen die info geven. Dit is zeker geen noord-zuidtegenstelling”, aldus F., een cipier uit Vorst, die anoniem wil blijven. “Enkelen gaven ons gelijk.”

Dat bleek ook, want de Vlaamse bonden moesten inpraten op een dertigtal medewerkers die bereid waren het werk neer te leggen. Uiteindelijk ging iedereen terug naar binnen, en dropen de Waalse cipiers af. “Een totaal verkeerd signaal”, vindt Filip Dudal van ACV. “Dit is tegen alle afspraken in. We hebben geen problemen dat de Vlaamse cipiers bereid waren te luisteren. We weten ook dat er bij enkelen stakingsbereidheid is, maar we hebben het voorstel verdedigd bij onze militanten en dat is positief onthaald. We kunnen het voorstel maar voorleggen zoals het neerligt, ook al menen de Waalse bonden dat we het verkeerd voorstellen.’

‘We hebben begrip voor de eisen van de Waalse collega’s maar ze moeten ons ook begrijpen. Blijkbaar is in Wallonië de beslissing al gemaakt, maar ze gaan toch eens moeten rekening houden met de werkelijkheid, want zo kan het niet verder”, aldus Dudal. De bonden hadden daarna in de gevangenis nog een kort onderhoud met de directie.

Gisteren trokken de Waalse cipiers ook al naar de gevangenis van Hasselt.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content