Stakende cipiers kosten politie 20.000 werkuren

09/08/13 om 06:55 - Bijgewerkt om 06:55

De federale politie heeft het afgelopen jaar 20.000 uren het werk moeten overnemen van stakende cipiers, de helft meer dan het jaar voordien.

Stakende cipiers kosten politie 20.000 werkuren

© Belga

De federale politie heeft het afgelopen jaar 20.000 uren het werk moeten overnemen van stakende cipiers, de helft meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit statistieken van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), waarover De Morgen bericht.

In 2011 moest de politie 13.944 uren het werk overnemen van de cipiers, in 2012 kwamen daar nog eens 6.000 uren bij. Oorzaken zijn volgens De Morgen de overbevolking in de gevangenissen, de moeilijke werkomstandigheden en enkele nationale stakingen. "Het vervangen van stakende cipiers kan als een oneigenlijke politietaak worden beschouwd", zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), die de cijfers opvroeg bij Milquet.

De wet op het politieambt bepaalt dat de handhaving van de orde in de gevangenissen in geval van oproer of onlusten deel uitmaakt van het takenpakket van de politie. "Maar dat wordt nogal ruim geïnterpreteerd, aangezien de politie ook opgevorderd wordt tijdens stakingen van de cipiers", zegt Lahaye-Battheu.

Joëlle Milquet, die samen met de minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) de voogdij heeft over de federale politie, erkent in De Morgen dat het vervangen van cipiers niet behoort tot de kernopdrachten van de politie. "In de toekomst zou Justitie de mogelijkheid moeten hebben om stakende cipiers te vervangen door leden van het Veiligheidskorps, die instaan voor de orde in rechtbanken en voor het overbrengen van gedetineerden tussen gevangenissen." (Belga/SD)Onze partners