Staf Nimmegeers: 'Haal de kerk weg uit Rome'

02/04/13 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Volgens voormalig SP.A-senator en priester in ruste Staf Nimmegeers zijn zowel kerk als socialisten aan herbronning toe. 'De kerk is de kerk niet meer, en de socialisten zijn geen socialisten meer.'

Staf Nimmegeers: 'Haal de kerk weg uit Rome'

© Saskia Vanderstichele

Ondanks diens conservatieve profiel toont Staf Nimmegeers zich optimistisch over de nieuwe paus. 'Het is een mirakel dat Jorge Bergoglio tot paus is verkozen. Het conclaaf van kardinalen dat hem verkozen heeft, is samengesteld door de voorbije twee pausen en bestaat in overgrote meerderheid uit conservatieve mannen van gezegende leeftijd. Hij is een aangename verrassing.'

Hoe zou u het aanpakken als u de nieuwe paus zou zijn?

Nimmegeers:(lachend) Die kans is onbestaande. Ik zou de Heilige Stoel weghalen uit Rome, en een nieuwe, veel bescheidener hoofdzetel geven in Jeruzalem. De paus hoeft ook niet meer aan het hoofd te staan van een staat als Vaticaanstad, met een vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties, waar ze geregeld gemene zaak maakt met Iran en andere fundamentalisten. Rome is nefast voor de kerk. Het machtsmisbruik zit er in de muren, al sinds het oude Romeinse keizerrijk. Lees de geschiedenis van het pausdom er maar eens op na: hoe de pausen veldheren waren, hoe ze gevochten en gemoord hebben.

Kan de nieuwe paus de schade herstellen die de pedofilieschandalen hebben aangericht?

Nimmegeers: Die schade is onmetelijk, die is niet meer goed te maken. Men probeert de mensen nu te troosten door ze wat geld in handen te stoppen. Dat is een goede zaak, maar het vertrouwen is gebroken. Er zullen minstens twee generaties overheen gaan voordat het vertrouwen in de kerk weer enigszins hersteld is.

De kerk en de socialisten hebben hetzelfde probleem. Het is crisis, dus normaal gezien zouden de kerk én de socialisten daar profijt uit moeten halen. Toch is dat niet zo. Hoe komt dat?

Nimmegeers: Omdat de kerk niet meer kerk is, en de socialisten geen socialisten meer zijn. Toen ik verkozen was voor de SP.A heb ik vaak gezegd: we moeten ons opnieuw gaan verdiepen in de oorsprong van het socialisme. Uit welke noden is het socialisme ooit geboren? Al die sympathieke piepjonge meisjes en jongens, die namens de SP.A verkozen zijn, weten niet wat echt socialisme inhoudt, namelijk de zorg om de zwaksten in de samenleving, waar ik veel voor voel omdat het heel dicht bij het christendom aanleunt. Hetzelfde geldt voor de kerk. Ik erger me blauw als ik op zondagochtend de misviering op de radio hoor. Een lijzige stem, die op een ellendig toontje begint te moraliseren in plaats van een moedig standpunt in te nemen. Het stemt mij droevig dat mensen die dat beluisteren denken dat dat de kerk is. (JZ/HR)

Het volledige interview met Staf Nimmegeers leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners