Staes waarschuwt voor gezondheidsrisico’s import paardenvlees

© Reuters

Het paardenvleesschandaal wordt eerst en vooral bestempeld als consumentenfraude, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het ook een probleem voor de volksgezondheid is. Dat zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen).

Het paardenvleesschandaal wordt eerst en vooral bestempeld als consumentenfraude, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het ook een probleem voor de volksgezondheid is. Al jaren weten de Europese autoriteiten immers dat er sterke risico’s verbonden zijn aan de import van paardenvlees uit Noord-Amerika, zo meldt Europarlementslid Bart Staes (Groen).

De Europeanen eten jaarlijks zo’n 108.000 ton paardenvlees. Daarvan wordt een derde ingevoerd, voornamelijk uit Argentinië, Canada en Mexico. Sinds de Verenigde Staten in 2007 het slachten van paarden verboden, worden de dieren massaal uitgevoerd naar Mexico en Canada. En hoewel ze gekweekt werden als rij- of racepaarden, worden ze daar alsnog geslacht om uiteindelijk op het bord van de Europese consument te belanden, legt Staes uit.

De Europese voedselinspecteurs van het FVO waarschuwen al drie jaar dat Mexicaanse en Canadese slachthuizen vaak geen zicht hebben op het medische verleden van die Amerikaanse paarden. Nochtans is het risico reëel dat ze behandeld werden met middelen als fenylbutazon, dat bij veelvuldige consumptie ernstige ziektes kan veroorzaken bij de mens.

Een groot deel van die import bereikt Europa via België. Zo trof het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid het middel vorige zomer nog aan in paardenvlees uit Canada. Staes vindt dat de Europese autoriteiten de import uit Noord-Amerika veel strikter moeten controleren. “Het is goed dat er nu als reactie op het schandaal op fenylbutazon wordt getest, maar de situatie in Noord-Amerika is al jaren bekend en er is totaal geen politieke follow-up gekomen. Als in de Antwerpse haven bananen uit Colombia aankomen, wordt er toch ook extra gecontroleerd op drugs?”

De Groen-politicus betreurt dat de Europese poort gewoon open blijft voor de import. Hij kijkt ook met wantrouwige blik naar de vrijhandelsgesprekken die eurocommissaris Karel De Gucht gaat aanknopen met Washington. “Dit dossier toont eens te meer de gevaren van vrije handel in voeding. Voedsel is geen auto of tandpasta.” (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content