Stadsdossier Brussel – ‘Freddy Thielemans: Echt ne pottepei’

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) bestuurt Brussel nu al twaalf jaar zoals nogal wat van zijn illustere voorgangers hem dat voordeden: achteloos en zonder blijk te geven van veel visie.

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) bestuurt Brussel nu al twaalf jaar zoals nogal wat van zijn illustere voorgangers hem dat voordeden: achteloos en zonder blijk te geven van veel visie.

Een talenknobbel, een boekenwurm en een kunstminnaar. Maar tegelijk is de Freddy Thielemans ook een volkse figuur. Een rondbuikige bon vivant, een toegankelijke burgervader van feesten en kermissen – ‘een fuifnummer,’ zegt een lid van de Brusselse meerderheid – die tuk is op de goede dingen des levens en die door de gewone Brusselaar op handen wordt gedragen.

‘Tegelijk is arrogantie bij Thielemans nooit ver weg,’ zegt een vooraanstaand Brussels politicus. ‘Hij is erg met zichzelf in zijn nopjes. Tijdens de vele representatietaken die hij dagelijks voor de stad vervult, komt de burgemeester vooral vleiers tegen, mensen die iets van hem willen. Dan word je al snel een praalhals.’

De excessen van de macht
Zoals sommige van zijn beruchte voorgangers blijkt ook Thielemans niet goed bestand tegen de excessen van de macht. Wie zwierig receptie na receptie bezoekt, moet ruggengraat tonen om ervoor te zorgen dat één en ander niet uit de hand loopt. Niet alleen belooft Thielemans doorlopend zaken die hij ’s anderdaags alweer vergeten is, ook wil zijn drankgebruik vaak ongezonde proporties aannemen. ‘Hij is echt ne pottepei, zoals we in Brussel zeggen,’ zegt een partijgenoot. ‘Iemand die graag een biertje lust, meer dan goed voor hem is.’

Burgemeester zijn lijkt voor Thielemans meer dan voldoende. Ook echt iets met de functie doen, hoeft niet zo nodig. Een visie voor de hoofdstad ontwikkelen is er niet bij. ‘Elke dag is er één gewonnen,’ klinkt het bij de partijgenoot.

Kiesstrijd

Over het algemeen oogt het Brusselse stadsbestuur van PS, cdH, aan Vlaamse kant gesteund door CD&V en door de uiteengevallen Vlaamse kartellijst van SP.A, Spirit en Groen, tamelijk zwak. Iemand die in het schepencollege van aanpakken weet, is de alom gewaardeerde Philippe Close, de gewezen kabinetchef van Thielemans en de huidige schepen van Personeel en Toerisme. Ook Yvan Mayeur, de machtige voorzitter van het OCMW, geniet een goede reputatie als bestuurder.

De kiesstrijd in Brussel-stad gaat ditmaal tussen de scheidende burgemeester, de socialist Freddy Thielemans, en zijn liberale uitdager, MR-politicus Alain Courtois. De net als Thielemans perfect tweetalige Courtois – gewezen magistraat, oud-bestuurder bij de Belgische voetbalbond en gecoöpteerd senator – is in Brussel redelijk populair maar heeft in de politiek nog alles te bewijzen. Bovendien moet Courtois rekening houden met de electorale concurrenten van het FDF, de voormalige kartelpartner van de MR.

Halfweg vervangen?

Dat Thielemans het haalt van Courtois, lijkt een uitgemaakte zaak. Mede dankzij de sterke demografische groei en het grote aantal allochtone kiezers is de PS er in Brussel-stad vrij gerust op. Thielemans liet eerder wel doorschemeren dat hij een eventuele volgende bestuurstermijn niet helemaal zal volbrengen. De man, 66 inmiddels, sukkelt wat met zijn gezondheid.

Zou Thielemans halverwege zijn volgende ambtstermijn inderdaad worden vervangen, dan beschikt huidig OCMW-voorzitter Yvan Mayeur over de beste kaarten. De naam van Philippe Close valt ook wel eens. Close is jong, heeft ideeën, geldt als een moderne sociaaldemocraat en zou volgens velen een uitstekend burgemeester zijn. Maar hij heeft het plaatselijke PS-apparaat, gecontroleerd door Mayeur-getrouwen, tegen zich.

Generatiewissel

Door de mogelijke komst van Mayeur, een doctrinair socialist van de oude stempel, krijgen sommigen het nu al Spaans benauwd. ‘Heel Brussel houdt zijn hart vast,’ zegt een Brusselse excellentie. Ook Thielemans zelf zou niet zo blij zijn met de keuze voor Mayeur, wat misschien op zich al voldoende reden is om de interne deal over een vervroegd vertrek niet na te komen. Thielemans staat sowieso niet bekend als een man van zijn woord.

Overigens moet de PS in nogal wat Brusselse gemeenten een moeilijke generatiewissel voorbereiden, en dat baart PS-federatievoorzitter Rudi Vervoort naar verluidt grote zorgen.

Han Renard

Het volledige stadsdossier Brussel, en het volledige ‘Echt ne pottepei’, leest u in de extra stadsbijlage van Knack van 6 juni 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content