Stad Vilvoorde haalt 1 miljoen euro weg van Dexia-rekening

05/10/11 om 17:22 - Bijgewerkt om 17:22

Eerder haalde het OCMW van Vilvoorde al zijn geld weg bij de bank.

Stad Vilvoorde haalt 1 miljoen euro weg van Dexia-rekening

© Belga

Niet alleen het OCMW van Vilvoorde, maar ook het stadsbestuur van Vilvoorde heeft dinsdag geld getransfereerd van haar Dexia-rekening naar een andere bank.

Dat meldt gemeenteraadslid Alain Van Hende (Vilvocraten) en het wordt bevestigd door schepen van Financiën Corinne Olbrechts (Open VLD). Het bedrag van 1 miljoen euro werd op een Fortis-rekening geplaatst.

"De beslissing is genomen in het kader van risicospreiding van onze financiële middelen naar aanleiding van de huidige problemen bij Dexia. Daarnaast willen we ook steeds inspelen op nieuwe opportuniteiten die de financiële instellingen bieden met betrekking tot de rente. We hebben overigens rekeningen bij 6 verschillende banken. Op de Dexia-rekening staat heel wat geld omdat van hieruit de lonen en RSZ betaald worden en ook de afbetalingen gebeuren voor de leningen bij Dexia", aldus Olbrechts.

Motie van wantrouwen in Dexia en Dehaene
Van Hende bestempelt de transacties als "een motie van wantrouwen van de Vilvoordse coalitiepartners CD&V, Open VLD en SP.A in Dexia en in zijn voorzitter en Vilvoordenaar Jean-Luc Dehaene". "Het Vilvoordse college heeft blijkbaar ook geen vertrouwen in de opgezette steunmaatregelen van de federale regering onder leiding van CD&V'er Leterme."

Eerder besliste het OCMW van Vilvoorde ook al om zijn geld weg te halen bij Dexia. Volgens Hans Bonte, OCMW-voorzitter in Vilvoorde, is het geld van particulieren wel gegarandeerd tot 100.000 euro, maar niet het geld van niet-particulieren zoals het OCMW. "Daarom hebben we op zeker gespeeld, zoals een goede huisvader zou doen", aldus de SP.A'er.

"Onaanvaardbaar"
Vlaams minister-president Kris Peeters vindt die uitspraak "onaanvaardbaar". "Op een moment dat verschillende overheden in ons land er alles aan doen om vertrouwenwekkende maatregelen te nemen, is zo'n uitspraak niet aanvaardbaar", aldus Peeters in Villa Politica.

In een reactie geeft SP.A-fractieleider John Crombez toe dat de beslissing van Bonte "niet nodig was". "Maar ik begrijp dat mensen erover nadenken als het niet gaat om hun eigen geld, maar om het geld van anderen. Ik begrijp die overweging wel, maar geld weghalen bij Dexia is niet nodig", aldus Crombez. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners