Stad, politie en scholen gaan alcoholmisbruik in Gents jongerencafé aanpakken

14/01/15 om 03:38 - Bijgewerkt om 03:38

In Gent slaan een aantal stadsdiensten, de politie en een centrum voor geestelijke gezondheidszorg de handen in elkaar om samen met scholen uit de buurt van het station Gent-Sint-Pieters een plan uit te werken om alcoholmisbruik bij jongeren tegen te gaan.

Stad, politie en scholen gaan alcoholmisbruik in Gents jongerencafé aanpakken

© Belga

Dat bevestigt de Gentse horecacoach na een overleg. Halverwege december bleek dat een populair jongerencafé in de omgeving van het station Gent-Sint-Pieters alcohol aan -16 jarigen wilde schenken, tenminste als de jongeren een 'geschreven toelating' van hun ouders zouden hebben.

Uit controles van de FOD Volksgezondheid bleek dat de uitbater het niet nauw neemt met de alcoholwetgeving, die het gebruik verbiedt onder -16-jarigen en 16 tot 18-jarigen enkel toelaat om gegiste dranken te nuttigen, zegt de horecacoach. Ook kwamen er klachten van ouders.

Tijdens een overleg met een aantal stadsdiensten, de politie en een centrum voor geestelijke gezondheidszorg werd afgesproken om een actieplan op te stellen samen met, en op maat van, een vijftal scholen in de buurt van het station. Er zal ook gewerkt worden rond de 100-dagenviering. Als goede praktijk wordt de aanpak van een school uit de Gentse rand gevolgd, die werkte een model uit waarbij zowel de sociale als fysieke gevolgen van alcoholmisbruik.

"Verder zullen we ook inzetten op meer repressie", zegt horecacoach Bart Ingelbrecht. "We vragen we aan de FOD Volksgezondheid om meer controles, die ook onze politiediensten zullen ondersteunen. We gaan ook de uitbater wijzen op zijn verantwoordelijkheid."

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners