Stad Brussel verkoopt site voor symbolische euro aan bouwfirma

25/11/16 om 08:49 - Bijgewerkt om 11:17

De stad Brussel heeft de hele site van Parking C voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan Ghelamco, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Stad Brussel verkoopt site voor symbolische euro aan bouwfirma

© Ghelamco

Uit documenten die de krant kon inkijken, blijkt dat de bouwfirma op de site van het Eurostadion een complex mag bouwen waar het kantoren, hotels, restaurants en lofts mag verhuren. Goed voor meer dan 20 miljoen per jaar.

Ghelamco wil op de site naast het stadion een ovaalvormig complex bouwen, een zogenaamde 'innovatiecampus'.

De stad Brussel heeft de hele site van Parking C voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan Ghelamco. De bouwfirma moet in ruil wel alle kosten dragen voor de bouw van het stadion, de parking en een park. Die investeringen zal het uiteindelijk recupereren dankzij de huurprijs die Anderlecht moet betalen en dankzij een jaarlijkse toelage van 4,1 miljoen euro van de stad Brussel.

Voor de parking leggen het Brussels gewest en de stad dan weer 80 miljoen euro bij. De overheid betaalt niet mee aan de 'innovatiecampus', maar het schenkt uiteraard wel dezelfde bouwgrond als die van het Eurostadion.

Een cadeau dat op zich al tientallen miljoenen waard is en dat dankzij de toekomstige huuropbrengst nog in waarde zal toenemen.

N-VA vraagt 'volledige transparantie'

Brussels N-VA-parlementslid en gemeenteraadslid in Brussel Johan Van den Driessche eist dat Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld) en schepen Alain Courtois (MR) snel "volledige transparantie" scheppen in het dossier van het Eurostadion en parking C.

Van den Driessche heeft grote vragen bij de innovatiecampus ,die volgens hem een "ordinair kantorencomplex" is. Bovendien vindt de N-VA'er het "ongehoord" dat de site voor een symbolische bedrag van 1 euro per jaar voor 99 jaar in erfpacht is gegeven. "Onze achter-achterkleinkinderen zullen nog steeds met dit contract rekening moeten houden voor een terrein op een van de meest strategische plaatsen rond Brussel", aldus Van den Driessche.

"Bovendien wordt de marktwaarde van dit terrein door specialisten geschat op 80 tot 100 miljoen euro, en wordt het 'verkocht' voor amper 99 euro. Deze deal toon aan hoe wanhopig het stadsbestuur is geweest om dit stadionproject rond te krijgen".

Wat volgens Van den Driessche ook niet bekend was, is dat de mogelijkheid bestaat om in de gebouwen een stadhuis te vestigen, een cultureel centrum of een gemeenschapscentrum. "Evenmin was bekend dat zodra het Eurostadion klaar is, er geen concert of professionele voetbalwedstrijden mogen plaats vinden in het Koning Boudewijnstadion tenzij in akkoord met Ghelamco. Met andere woorden, het Koning Boudewijnstadion wordt dus op dat moment onverdoofd geslacht", besluit Van den Driessche.

(Belga/JH)

Onze partners