Staatsveiligheid: Turtelboom wil ingelicht worden als politicus wordt genoemd

11/02/13 om 18:44 - Bijgewerkt om 18:44

De Staatsveiligheid is verplicht om de minister van Justitie onmiddellijk in te lichten wanneer een actief federaal parlementslid voorkomt in een verslag.

Staatsveiligheid: Turtelboom wil ingelicht worden als politicus wordt genoemd

© Belga

Minister van Justitie Annemie Turtelboom stelt in een mededeling dar ze het Comité I op 2 februari heeft gevraagd of de Staatsveiligheid de schriftelijke onderrichtingen uit 2009 gevolgd heeft dat telkens wanneer de naam van een actief federaal parlementslid voorkomt in een verslag van de Staatsveiligheid de minister van Justitie onmiddellijk dient ingelicht te worden.

De minister reageert hiermee op de bekentenissen van Bart Debie dat hij jarenlang inlichtingen doorspeelde over de partij waar hij werkzaam was als veiligheidsdeskundige en medewerker van partijkopstuk Filip Dewinter.

Gelekt rapport

Begin deze maand had Annemie Turtelboom een toezichtsonderzoek gevraagd naar het uitlekken van een vertrouwelijk rapport "Fenomeenanalyse van niet-staatsgestuurde inmengingsactiviteiten" waarin de handel en wandel van organisaties als Scientology, Sahaja Yoga en de Moslimbroederschap werd nagegaan en hun eventuele contacten met politici. In het document werden de politici met naam genoemd.

De minister had de Staatsveiligheid toen ook gevraagd of alle onderrichtingen met betrekking tot de werking van de Staatsveiligheid "rigoureus zijn toegepast".

Annemie Turtelboom kondigt in haar mededeling ook nog aan het resultaat van het onderzoek van het Comité I af te wachten. (Belga/TE)

Onze partners