Staatsveiligheid houdt politici in de gaten

02/02/13 om 05:24 - Bijgewerkt om 05:24

De Staatsveiligheid onderzoekt of en wanneer politici contact hebben met organisaties zoals Scientology of de Moslimbroeders. In een confidentieel rapport worden tientallen namen geciteerd.

Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, stuurde een tiental dagen geleden een confidentieel rapport naar de hoogste overheden van het land, schrijft De Morgen. Om het vertrouwelijke karakter van de tekst te benadrukken wordt opgemerkt dat het document achter slot en grendel moet worden bewaard.

Politici beïnvloeden
Aanleiding voor het document 'Fenomeenanalyse van niet-staatsgestuurde inmengingsactiviteiten' is de handel en wandel van organisaties als Scientology, Sahaja Yoga en de Moslimbroederschap. Die organisaties "viseren doelbewust bepaalde instellingen en proberen politici in hun beslissingen te beïnvloeden."

Uit het document blijkt dat de Staatsveiligheid blijkbaar al jaren politici screent en nagaat of en wanneer ze contact hebben met die organisaties. In het rapport vallen namen als Hilde Vautmans (Open VLD), Kris Van Dijck (N-VA) en Rik Torfs (CD&V).

Grijze zone

"Elke organisatie heeft het recht om te lobbyen", staat in het rapport. "Maar wanneer politici gecontacteerd worden om beslissingsprocessen te beïnvloeden, wetten aan te passen of invloed uit te oefenen wordt de grijze zone van lobbying overschreden. Dan kan er sprake zijn van inmenging."

UPDATE: Staatsveiligheid dient klacht in

De Staatsveiligheid dient een klacht in tegen onbekenden naar aanleiding van het lekken van het geheime rapport. Dat zei Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, op een persconferentie. Winants gaf er uitleg over het bewuste document.

De Staatsveiligheid had het document in oktober 2012 doorgegeven aan verschillende politici, waaronder premier Elio Di Rupo, de vicepremiers Didier Reynders, Johan Vande Lanotte en Joëlle Milquet, justitieminister Annemie Turtelboom en Vlaams minister-president Kris Peeters. Ook het federaal parket, Buitenlandse Zaken en het koninklijk paleis kregen een versie.

Het rapport stond als 'geheim' gekwalificeerd - een van de hoogste classificaties. "Lekken daarover is een misdrijf", zei de bijzonder verontwaardigde Winants. "De Staatsveiligheid zal dan ook gepast stappen op juridisch vlak ondernemen." De dader riskeert een correctionele celstraf.

"De Staatsveiligheid kan zich niet van de indruk ontdoen dat men zich van debat vergist en schiet op de boodschapper", zei Winants nog. "We zijn bevoegd om inlichtingen in te winnen over activiteiten die een bedreiging zijn voor de veiligheid van de staat, de democratische rechtsorde en de internationale relaties. Schadelijke sektarische organisaties zijn daar deel van. We hebben deze zaak vanuit dit standpunt benaderd. We baseren ons bovendien op de lijst die samengesteld werd door de parlementaire onderzoekscommissie over sekten. Het is daarom verwonderlijk dat ons nu verweten wordt wat we volgens de wet moeten doen. Wij doen gewoon ons werk."

Volgens de administrateur-generaal bleef de Staatsveiligheid met het rapport - dat voor ophef zorgde omdat de namen van verschillende politici onder wie Rik Torfs, Maggie De Block en Tony Van Parys erin vermeld staan - dus strikt binnen het wettelijke kader. Hij ontkende met klem dat politici gescreend worden. "Als inlichtingendienst volgen we sekten op basis van hun activiteiten. Die organisaties benaderen onder andere politici. Zij zijn belangrijk voor hen vanwege hun functie: professor, arts of parlementair. Het is dus evident dat politici niet ten kwade mogen geduid worden als ze benaderd worden door Scientology. Als er politici in ons rapport vermeld worden, is dat omdat een sekte hen probeerde te benaderen. Ze zijn dus eerder lijdend voorwerp dan 'target'."

Tenslotte zei de administrateur-generaal dat hij niet bang is voor het onderzoek dat het Vast Comité van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, het Comité I, geopend heeft op vraag van de bevoegde Senaatscommissie. "Ik heb niet de minste vrees dat we iets fout deden. Het onderzoek zal zich trouwens ook toespitsen op de twee lekken."

Onze partners