'Staatsveiligheid dringend op zoek naar Kamercommissie'

01/10/14 om 05:33 - Bijgewerkt om 05:33

De Belgische Staatsveiligheid heeft twee rapporten klaar die dringend in het parlement zou moeten besproken worden. Er is evenwel nog geen bevoegde Kamercommissie samengesteld.

'Staatsveiligheid dringend op zoek naar Kamercommissie'

Edward Snowden, een van de figuren die in het rapport van de Staatsveiligheid over computerspionage aan bod komt © Belga

Dat schrijft de krant Le Soir.

Vier maanden na de verkiezingen is de Kamercommissie voor de inlichtingendiensten nog altijd niet samengesteld. Ondertussen is het jaarrapport 2013 klaar van het Comité I (de vaste commissie voor toezicht op de veiligheidsdiensten), en is er ook een rapport over de operatie Prism, die computercriminaliteit en -spionage op het oog had. Dat rapport zou onder meer zou ingaan op de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

Maar er is geen Kamercommissie gevormd die deze rapporten kan bespreken. De partijen geraakten het nog niet eens over de samenstelling. Van de leden, die met gevoelige informatie moeten omgaan, wordt onder meer discretie verwacht.

Tijdens de vorige regeringsvorming, die 541 dagen duurde, was er een functionerende commissie was, aldus Le Soir. Toen ging het nog om een gemengde commissie van Kamerleden en Senatoren.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners