Staatssecretaris Theo Francken (N-VA): ‘Hoogtepunt asielcrisis voorbij’

© Belga

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken lijk het ergste van de asielcrisis achter de rug. Toch blijft het probleem van de terugkeer van niet-erkende vluchtelingen gelden.

Vorig jaar telde ons land 35.000 asielaanvragen. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken loopt dat aantal dit jaar terug. “In maart was er de laagste instroom in zeven jaar. Het akkoord met Turkije maakt effectief een verschil. Er is bijna geen bootje meer die de oversteek waagt. En Macedonië houdt de grens dicht tot eind dit jaar. Bulgarije en Slovenië zullen niet anders kunnen dan volgen. Dus ja, het ergste lijkt wel voorbij”, aldus Francken in een interview met De Zondag.

Draagkracht

Francken hoopt in ieder geval dat de asielcrisis minder diep snijdt dan in het afgelopen jaar, want hij merkt een mentaliteitsverschil bij de bevolking. “Je moet ook kijken naar de draagkracht onder de bevolking. Wij merken dat het moeilijker wordt om bijvoorbeeld burgemeesters te overtuigen. De mentaliteit is omgeslagen”.

De staatssecretaris wijst in het interview ook op het verschil tussen een ‘links’ en ‘rechts’ beleid met betrekking tot de instroom van vluchtelingen. ‘Wij hebben deze crisis gewoon goed aangepakt. Je mag niet vergeten dat dit de grootste humanitaire operatie was sinds WO II. En dat met de meest rechtse ministers in jaren. Ironisch, toch? Je moet eens vergelijken met de crisissen van 2000 en 2010. Die liepen in het honderd. En de instroom toen was zelfs lager dan nu”.

Terugkeer

Francken richt zich nu op het vervolg op de asielcrisis: “Nu de asielcrisis voorbij haar hoogtepunt is, moeten er enkele noodcentra afgebouwd worden”.

Maar dan blijft er nog de begeleiding van de de niet-erkende vluchtelingen die de staatssecretaris zorgen baart.

“Mijn grootste bezorgdheid nu is de terugkeer. De helft van de asielzoekers wordt erkend, maar de andere helft krijgt het bevel het grondgebied te verlaten. Dat is niet altijd evident. Je kan iemand niet zomaar op het vliegtuig zetten, zeker niet als die persoon geen papieren heeft. Je moet voor elke uitwijzing een diplomatiek papier hebben van het land van herkomst. Dat is vaak een probleem”, aldus Francken. (Paul Cobbaert/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content