Staatshervorming: uitvoeringscomité klaar voor paasvakantie

10/04/13 om 21:41 - Bijgewerkt om 21:41

Het uitvoeringscomité voor de staatshervorming heeft zijn werkzaamheden voor het paasreces afgerond. Eerder werd het luik arbeidsmarkt afgewerkt, daarvoor de kinderbijslag, mobiliteit en het zogenaamde eerste pakket.

Het uitvoeringscomité voor de staatshervorming heeft zijn werkzaamheden voor het paasreces afgerond. Eerder werd het luik arbeidsmarkt afgewerkt, daarvoor de kinderbijslag, mobiliteit en het zogenaamde eerste pakket. Wat volksgezondheid betreft, werd een technische werkgroep aan het werk gezet en werden werkafspraken gemaakt, zo verklaarde staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) na afloop van de vergadering.

Het uitvoeringscomité - premier Elio Di Rupo (PS), de twee bevoegde staatssecretarissen en vertegenwoordigers van de meerderheidspartijen en de groenen - hadden zich voorgenomen om deze week drie dagen te vergaderen om een nieuwe stap in de uitvoering van de zesde staatshervorming te zetten. Van de afgesproken agenda werd het grootste deel afgewerkt.

Enkel voor het luik gezondheidszorg werden nog geen knopen doorgehakt, maar werden afspraken gemaakt.

Kinderbijslag van de werknemers en de zelfstandigen niet in een instelling

Voor de vergadering werden nog de vertegenwoordigers van de instellingen voor de kinderbijslag van de werknemers en de zelfstandigen ontvangen. Daaruit bleek dat de hervorming tot één instelling niet volledig gerealiseerd zal kunnen worden tegen 2015. Vooral de integratie van personeel en logistiek bleek moeilijk realiseerbaar, zo stelde Verherstraeten. Daarom is afgesproken dat een gemeenschap, die bijvoorbeeld in 2016 al wil starten met de hervorming, waarvan het kader wel reeds werd vastgelegd, dat reeds kan doen. De andere krijgen meer tijd.

Eerste pakket

Naast het luik arbeidsmarkt, dat eerder reeds werd afgewerkt, raakten de onderhandelaars het naast de kinderbijslag eens over mobiliteit en het zogenaamde "eerste pakket" - huurwetgeving, pachtwetgeving, prijzenbeleid..., zo verklaarde Servais Verherstraeten. Het luik volksgezondheid, dat ook op de agenda voor deze week
stond, bleek nog niet rijp om afgerond te worden. Een technische werkgroep werd aan de slag gezet en er werden werkafspraken gemaakt. Het uitvoeringscomité zet zijn werkzaamheden volgende woensdag voort, aldus nog de staatssecretaris voor Staatshervorming. (Belga/SD)

Onze partners