'Staatshervorming is niet het antwoord voor alles' (Bruno Tobback)

20/01/13 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

Voor SP.A-voorzitter Bruno Tobback is het debat over het confederalisme nu niet aan de orde en is er vooral nood aan fiscale hervormingen en een andere arbeidsmarkt.

Wie denkt dat staatshervormingen het antwoord zijn op alle problemen, die dwaalt. Die boodschap stuurde SP.A-voorzitter Bruno Tobback de wereld in vanop de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. "Een staatshervorming - hoe nodig ook - is noch een alternatief, noch een motor voor een fiscale hervorming, een arbeidsmarktbeleid, een performant onderwijs of een betaalbare gezondheidszorg", klonk het.

Tobback zette zich uitdrukkelijk af tegen "het pessimisme en het geklaag dat stilaan de grondtoon is geworden van alles wat we horen". Ondanks de kritiek op de meerderheidspartijen van de jongste maanden, toonde hij zich "trots" op de verwezenlijkingen van de federale regering "mét socialistische premier". De armoede groeit ondanks de crisis nauwelijks aan, de energiemarkt is opengebroken en fiscale en sociale fraude wordt aangepakt, somde hij op.

Confederalisme is als tijgerbalsem
Toch blijft het hoognodig in te zetten op nieuw beleid en nieuwe ideeën, vervolgde Tobback. "Ideeën en beleid die voor toekomstige generaties jongeren, werknemers, ondernemers en uiteindelijk gepensioneerden een perspectief kunnen bieden."

Maar met staatshervormingen alleen zal dat volgens de socialisten niet lukken. "Confederalisme is voor de staatkunde geworden wat tijgerbalsem is voor de geneeskunde", trok Tobback de vergelijking. "Het schijnt te helpen tegen alle kwalen, maar niemand kan zeggen waarom dat zo is of zelfs maar gewoon wat erin zit."

Voor Tobback is nu vooral nood aan fiscale hervormingen en een andere arbeidsmarkt, met kansen én sociale bescherming voor jongeren, startende ondernemers en oudere werknemers. Maar ook aan een debat over de samenleving waarin de volgende generatie zal opgroeien. "Dat debat is vandaag aan de orde", zegt hij.

Depardieus en Arnaults

Tobback wil ook "een eind maken aan onze status van fiscaal paradijs voor de Depardieus en Arnaults en alle anderen die alles hebben maar niets willen bijdragen". De grote vermogens aanspreken, is volgens hem dé mogelijkheid om de kost voor wie écht werkt verder te verlagen. Om flexibiliteit mogelijk te maken zonder dat werknemers en hun gezinnen daarvan alle risico's moeten dragen.

Besluiten deed Tobback met de aankondiging van het congres dat de socialisten op 8 juni organiseren rond "Het Vlaanderen van morgen". "De dagelijkse strijd mag dan wel gaan over wat ons scheidt, maatschappelijke keuzes moeten in de eerste plaats gaan over dat wat we delen", besloot hij. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners