Staatsbons groot succes

25/11/11 om 07:41 - Bijgewerkt om 07:41

De eerste dag van de uitgifte van de nieuwe staatsbon leverde al meer intekeningen op dan de hele periode van de voorbije uitgiftes.

De uitgifte van de nieuwe staatsbons is een groot succes: op de eerste dag tekenden al meer mensen in dan over de hele periode bij de voorbije uitgiftes. Zo lieten vijf banken weten aan De Tijd, waaronder KBC en BNP Paribas Fortis. De Morgen noemt ook Dexia. In september vorig jaar, weet de zakenkrant De Tijd, haalde de schatkist 77 miljoen euro op dankzij de staatsbons.

KBC heeft het in De Morgen over "behoorlijk meer" intekeningen, Dexia ziet het "vrij vlotjes" lopen. Het Agentschap van de Schuld heeft het bij monde van directeur Jean Deboutte over een overstelping: "Het tienvoudige van normaal." Volgens Deboutte is het succes te danken aan de hoge rente, die nu netto 3,4 procent is op 5 jaar.

Agentschap van de Schuld: 'Veelvoud ophalen'

Het Agentschap van de Schuld is van plan meer geld op te halen via de staatsbons en denkt aan meer uitgiftes dan de 1 keer per trimester, zoals nu het geval is. Er zal ook meer reclame gemaakt worden en de website moet toegankelijker voor particulieren. Daarmee hoopt het agentschap een "veelvoud" op te halen van de 77 miljoen euro die eerder werd opgehaald.

De Tijd denkt dat als de inschrijvingen dit tempo blijven volgen, een nieuw record in de maak is. Het record staat nu op 486 miljoen euro, binnengehaald in december 2008. Beter cijfers moeten in 1996 (494 miljoen) en 1998 (510 miljoen) gezocht worden, weet de zakenkrant.

Oproep premier Leterme

Deutsche Bank heeft het meeste succes, daar werd bijna vier keer zoveel geld opgehaald als bij de vorige uitgiftes over de hele periode, aldus De Tijd.

Bij effectenbank Dierickx Leys kennen ze het succes voor een deel toe aan de oproep van ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V).

De Belgische rente piekte op 5,7 procent. (SD)

Lees meer over:

Onze partners