Staat kan Belgische nationaliteit Syriëstrijders afnemen: 'Symbolisch, want haast niemand valt onder regel'

01/07/15 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Een aantal maatregelen werd goedgekeurd waarmee de regering de strijd tegen radicalisering en terrorisme wil opdrijven. Wat opvalt is dat de Belgische nationaliteit kan worden afgenomen van wie de dubbele nationaliteit heeft. 'Symboolwaarde', klinkt het, want haast niemand zou onder de regel vallen.

Staat kan Belgische nationaliteit Syriëstrijders afnemen: 'Symbolisch, want haast niemand valt onder regel'

© Belga

De Kamercommissie Justitie heeft een aantal maatregelen artikelsgewijs goedgekeurd waarmee de regering de strijd tegen radicalisering en terrorisme wil opdrijven. Het gaat onder meer om de uitbreiding van de mogelijkheid om de Belgische nationaliteit af te nemen. De oppositie vroeg zich af of dat niet vooral een symbolische ingreep is omdat weinig Syriëstrijders onder de bepaling zouden vallen.

Verviers

De wetswijzigingen maken deel uit van de twaalf maatregelen die de regering-Michel aankondigde na de antiterreuroperatie in Verviers. De tekst breidt de lijst van terroristische inbreuken uit waarvoor telefoontap mogelijk is en biedt onder meer de gelegenheid om naar het buitenland afreizen met terroristische doeleinden, strafbaar te maken.

De ingreep die het meest in het oog springt, is het afnemen van de Belgische nationaliteit van iemand met de dubbele nationaliteit die voor terroristische inbreuken wordt veroordeeld. De afname van de Belgische nationaliteit is nu al mogelijk binnen de tien jaar nadat iemand onze nationaliteit heeft verkregen. Die termijn van tien jaar vervalt door het nieuwe wetsontwerp.

Discriminerend

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ook mensen die in ons land zijn geboren en de dubbele nationaliteit hebben, de Belgische nationaliteit zouden kunnen verliezen. Die optie haalde de eindmeet niet. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had er immers meteen voorbehoud bij geplaatst, omdat zo'n bepaling discriminerend zou kunnen zijn naar mensen van de tweede of derde generatie.

Op de oppositiebanken stelden Hans Bonte (SP.A) en Stefaan Van Hecke (Groen) dat de maatregel vooral een hoge symboolwaarde heeft. De socialistische burgemeester van Vilvoorde, die veel jongeren uit zijn stad naar Syrië zag vertrekken, meent dat niemand van hen onder de uitgebreide regel zou vallen. Zijn groene collega maakt dezelfde bedenking en vroeg de ministers cijfers over het aantal mensen van wie de Belgische nationaliteit onder de bestaande wetgeving werd ontnomen.

Minister Geens gaf toe dat de nationaliteitsafname een facultatieve straf is die rechters zelden toepassen, "maar het komt wel voor". (Belga/WB)

Onze partners