Staat betaalde tot 2 miljard euro te veel voor Belfius

Dexia: te duur betaald. © BELGA

In 2011 heeft de federale regering 1 tot 2 miljard euro te veel betaald toen ze 4 miljard euro neertelde om de toenmalige Dexia Bank België (nu Belfius) te redden.

Dat is het oordeel van de Europese Commissie, vernam De Tijd. De Commissie zette goed een jaar geleden het licht op groen voor de nieuwe plannen van België en Frankrijk, waaronder een kapitaalinjectie van 5,5 miljard euro om Dexia drijvende te houden. Maar de tekst van die beslissing is nog steeds niet gepubliceerd. Nochtans bevat hij interessante lectuur. Zoals de stelling van de Europese Commissie dat ons land zich in de onderhandelingen met Frankrijk over de nationalisering van Belfius blijkbaar te inschikkelijk opgesteld heeft.

Leterme

Op basis van externe, onafhankelijke deskundigen komt de Commissie aan een waardering van de bank van 2 tot 3 miljard euro, een kwart tot de helft minder dan de cheque die de toenmalige regering-Leterme uitschreef aan Dexia. Een cheque die de staatsschuld verder deed oplopen.

Critici in de politiek en daarbuiten zullen er een bevestiging in zien van hun stelling dat de Belgen zich in het dossier Dexia steevast hebben laten doen door Parijs. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content