Spoorverkeer ondervindt voornamelijk hinder in Wallonië

01/06/16 om 07:14 - Bijgewerkt om 09:25

In Vlaanderen blijft de hinder op het spoorverkeer door de staking voorlopig beperkt. In Wallonië rijdt slechts 15 procent van de treinen.

Spoorverkeer ondervindt voornamelijk hinder in Wallonië

© BELGA

Het spoorverkeer ondervindt ook woensdag opnieuw hinder door de spoorstakingen, al blijft de hinder in Vlaanderen beperkt: over heel Vlaanderen rijdt goed 90 procent van de treinen, maar NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman voegt daaraan toe dat dat de situatie voor 6 uur was. "Dat kan nog zeer sterk veranderen." In Wallonië rijdt 15 procent van de treinen.

Om afgeschafte treinen en vertragingen op de lijn Antwerpen-Brussel te vermijden, probeert de spoorwegmaatschappij om de treinen die normaal gezien doorrijden tot Charleroi tot Brussel te beperken. "Dat lukt voorlopig redelijk goed, waardoor ook op die lijn de hinder beperkt blijft", zegt Temmerman. Op die lijn rijdt 80 procent van de treinen, en hetzelfde geldt voor de lijn Antwerpen-Gent, voegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit toe. Op de verbindingen naar de luchthaven rijdt 60 procent van de treinen.

Anders dan dinsdag treft de staking geen Vlaamse en Brusselse seinhuizen. In Wallonië zijn drie seinhuizen niet operationeel. Het gaat om Bergen, Wezet en Quévy. In Wallonië rijdt dus goed 15 procent van de treinen. "Al zijn er geen plaatsen waar absoluut geen treinverkeer is", klinkt het. (Belga/AVE)

De woensdag geplande vergadering tussen spoordirecties en vakbonden naar aanleiding van de al een week aanhoudende wilde staking zal starten om 15.00 uur. Eerder was er sprake van een vergadering om 08.00 uur.

De staking bij de Franse spoorwegen (SNCF) heeft ook gevolgen voor de hogesnelheidsverbindingen met België. Dat meldt NMBS Europe. Zo rijdt de TGV woensdag niet in België. De verbinding Frankrijk-Brussel eindigt in het Franse Rijsel.

Wat de Thalys betreft, zijn er woensdag vier ritten Parijs-Brussel en vier ritten Brussel-Parijs geschrapt. Thalys-treinen op de verbinding Rijsel-Amsterdam rijden slechts tussen Brussel en Amsterdam. De lowcosttrein Izy rijdt helemaal niet. Donderdag geldt er een gelijkaardige situatie bij Thalys/Izy.

Eurostar verwacht geen problemen.

Onze partners