Spoorstaking: vakbonden zetten deur op een kier

03/06/16 om 10:42 - Bijgewerkt om 11:22

De spoorvakbonden zitten opnieuw samen met de directie om een oplossing te zoeken voor het sociaal conflict, waardoor ook al meer dan een week gestaakt wordt bij het spoor. Het socialistische ACOD Spoor heeft aan de leden gevraagd om het werk te hervatten.

Spoorstaking: vakbonden zetten deur op een kier

Ludo Sempels van ACOD Spoor © Belga Image

Dat zei Ludo Sempels van ACOD Spoor voor het overleg begon. Zijn collega bij ACV-Transcom, Luc Piens, merkte op dat de christelijke vakbond nooit had opgeroepen te staken.

De Brusselse vertegenwoordigers van de Franstalige vleugels van de vakbonden hadden aanvankelijk gezegd dat vanaf vrijdag 22 uur de treinen opnieuw normaal zullen rijden. Michel Abdissi van de Franstalige socialistische vakbond (CGSP Cheminots) bevestigde evenwel nog niet dat het treinverkeer op nationaal niveau zal hernemen. Hij wil eerst het resultaat van het overleg afwachten.

Nieuwe elementen

Woensdag gingen bonden en directie nog uit elkaar zonder akkoord en zonder een nieuwe datum voor overleg. 'We hebben het initiatief genomen om contact op te nemen met HR Rail (het bedrijf dat de personeelszaken bij de spoorwegen regelt, nvdr.)', zei Piens van ACV-Transcom. 'Uit een evaluatie die we hebben gemaakt, bleken nieuwe elementen die eventueel een oplossing kunnen bieden.'

De vakbondsman vraagt een kader waarbinnen kan worden onderhandeld. Daarvoor, en om alternatieven uit te werken, is tijd nodig, klinkt het. 'We moeten uit de impasse geraken. Er zijn mensen die uit ongenoegen het werk hebben neergelegd, maar er zijn ook mensen die wel werken en toch ongenoegen hebben.'

'Momenteel ervaren we een eenrichtingsverkeer', zei Sempels, voor het overleg met de directie van start ging. 'We willen een echt sociaal overleg.'

Beter

Rond 10 uur reed vrijdag in Wallonië 45 procent van de treinen, terwijl dat in Vlaanderen 88 procent was, zo meldt spoornetbeheerder Infrabel. Het treinverkeer verloopt vrijdagochtend daarmee iets beter dan de voorbije dagen. Volgens de NMBS blijft de hinder vooral nog groot in de provincie Henegouwen.

In Henegouwen rijden geen of bijna geen treinen in Aat, Doornik, Bergen, Saint-Ghislain, La Louvière en 's Gravenbrakel. Ook in Charleroi is er hinder. Daarnaast is het verkeer ook in andere Waalse provincies nog verstoord: onder meer tussen Namen en Brussel rijdt nog maar een op de drie treinen. (Belga/KVDA)

Onze partners