Spoorstaking op 3 oktober

21/09/12 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

De vakbonden plannen op 3 oktober een algemene staking bij de spoorwegen. De bonden zijn het niet eens met de geplande reorganisatie van de spoorwegen.

Spoorstaking op 3 oktober

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen roept op tot een 24 urenstaking op 3 oktober. Nieuw overleg met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette over de toekomstige structuur van de NMBS-Groep, leverde geen resultaat op.

Structuur

De vakbonden en de regering onderhandelen al langer over welke structuur het spoor in de toekomst moet hebben. De banden pleiten voor een geïntegreerde structuur, Magnette prefereert een duale structuur met vervoersmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. In dat scenario verdwijnt dus de NMBS-Holding.

In een persbericht kaart het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV-Transcom en ACOD-Spoor aan dat vijf scenario's overgemaakt werden, "maar geen enkel daarvan behandelde een geïntegreerde structuur".

24-urenstaking

De spoorbonden zullen nu vanaf dinsdag 25 september de achterban informeren "door bijeenkomsten te organiseren zonder hierbij het treinverkeer te storen". Daarna komt de 24 urenstaking. die start op dinsdag 2 oktober 's avonds om 22 uur, en duurt tot woensdag 3 oktober tot 22 uur.(Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners