Spoorstaking: Galant laat regeerakkoord in werking treden met gegarandeerde dienstverlening

Jacqueline Galant (MR), minister van Mobiliteit © BELGA

“Hoe wereldvreemd zijn die bonden?”, “dit vraagt om ingrijpen”, “de bonden missen een historische kans”. De vijf aangekondigde stakingsdagen door de spoorvakbonden konden donderdag bij de drie Vlaamse meerderheidspartijen geen begrip losweken. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) stelde dat ze het regeerakkoord “in werking zal laten treden” over de gegarandeerde dienstverlening.

Nadat hun achterban de ontwerp-cao had verworpen, dienden de socialistische en christelijke spoorbonden woensdag een stakingsaanzegging in voor vijf dagen in januari. N-VA-Kamerlid Inez De Coninck trok deze ochtend al van leer tegen de vakbonden en breidde daar tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer een vervolg aan.

Ook Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) vroeg zich af hoe wereldvreemd de vakbonden zijn. Ze wees erop dat de NMBS een overheidsbedrijf is dat moet worden hervormd en dat er “redelijke aanpassingen” op tafel lagen om de productiviteit jaarlijks met 4 procent op te trekken. “Wij steunen u en NMBS-topman Jo Cornu”, zei het liberale Kamerlid.

Voor Jef Van den Bergh (CD&V) hebben de spoorbonden “een historische kans gemist om een historisch traject naar een modern bedrijf op gang te trekken”. Ook voor hem was de ontwerp-cao die op tafel lag, een “redelijk akkoord”. “Als verdedigers van het sociaal overleg betreuren wij dit ten zeerste. Hierdoor dreigt de polarisering te vergroten”, zei Van den Bergh, die opriep het sociaal overleg “een tweede zit” te geven. Dat moet tot een oplossing leiden en zorgen “dat het stakingswapen teruggaat naar zijn normale proporties”.

Mobiliteitsminister Jacqueline Galant noemde de stakingsaanzegging “ongezien”. Ze dreigen duizenden pendelaars studenten die examens moeten afleggen te “gijzelen”.

In die zin stelde Galant het regeerakkoord over de gegarandeerde dienstverlening uit te voeren. Dat regeerakkoord voorziet dat de sociale partners de kans krijgen zelf tot een regeling te komen. Als dat niet lukt komt de regering zelf met een regeling. “Ik gaf alle kansen aan het sociaal overleg en er is geen akkoord”, aldus Galant. “Als het stakingsrecht respectabel is, dan is het recht op werken en examens afleggen dat ook.” (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content