'Spoorbonden: Cornu, mest eerst je stal uit'

30/12/14 om 04:22 - Bijgewerkt om 05:04

Nadat Spoorbaas Jo Cornu eerder in een brief een privatisering van de NMBS in het vooruitzicht had gesteld, hebben de bonden nu geantwoord met kritiek op Cornu. Ze roepen de CEO op zijn "Augiasstal uit te mesten" alvorens anderen lastig te vallen.

'Spoorbonden: Cornu, mest eerst je stal uit'

Jean-Pierre Goossens van ACOD-Spoor © BELGA

De correspondentie tussen bonden en spoorbaas duidt er volgens de kranten De Tijd en L'Echo op dat het sociaal overleg niet snel zal hervatten.

Jo Cornu had de bonden een maand geleden aangeschreven om te wijzen op de groeiende schuld bij de Spoorwegen. Sinds 2005, zo schreef hij, maakte de NMBS jaarlijks 200 tot 250 miljoen euro verlies. Als daar geen paal en perk aan gesteld wordt, had hij een privatisering à la Sabena in het vooruitzicht gesteld.

Dat was "allerminst nuttig om het sociaal overleg weer op gang te trekken", luidt het volgens De Tijd bij de bonden, die in de brief aan Cornu hun beklag doen.

Hij is zelf de reden dat er blockage is, zo argumenteren de bonden, door het personeelsstatuut en de sociale verworvenheden ter discussie te stellen. De bonden beweren volgens L'Echo dat minister Jacqueline Galant (MR) aan hun kant staat wat betreft de handhaving van de tewerkstelling en het statuut.

De toename van de schuld, aldus de bonden, ligt niet aan het personeel, maar aan de ontsporingen van de directie. Ze roepen Cornu op zijn "Augiasstal uit te mesten vooraleer de spoorwerknemers lastig te vallen".

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners