Spoorbonden buigen zich over nieuwe (stakings)acties

23/01/15 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

De spoorvakbonden werken aan een actieplan gericht tegen de maatregelen van de regering-Michel, in het bijzonder tegen de aanvallen op het spoorpersoneel.

Spoorbonden buigen zich over nieuwe (stakings)acties

© Belga

Dat bevestigt Jean Pierre Goossens van de socialistische spoorvakbond ACOD Spoor. Het gaat om een actieplan in gemeenschappelijk front, aldus Goossens. De vakbond is volop bezig met de concrete invulling van het actieplan. Volgende week moet er meer duidelijkheid komen.

"Een actieplan betekent niet onmiddellijk staken, alhoewel dat tot de mogelijkheden behoort. Het kan ook om pamflettenacties gaan. We gaan onze macht niet misbruiken, we zijn een verantwoordelijke organisatie", aldus nog de voorzitter van het Vlaams ACOD Spoor.

'De reizigers zijn onze bondgenoten'

Het actieplan zal ook bewustmaking van de reizigers omvatten. "Wij zijn immers bondgenoten", aldus Goossens. De acties zijn gericht tegen de besparingsplannen van de regering-Michel, in het bijzonder bij het spoor. Goossens verwijst onder meer naar het beheerscontract van de NMBS dat voorwerp is van discussie, het nijpend personeelstekort bij de spoorwegen en ook het recente wetsvoorstel van N-VA om het eigen ziekenfonds binnen de NMBS af te schaffen.

De ACOD-topman verdedigt het ziekenfonds. "Het draait break-even." Goossens waarschuwt: "Als ze dat doen, blazen ze het sociaal overleg en de sociale vrede op". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners