Spontane staking bij NMBS Technics Vorst dreigt internationaal spoorverkeer te verstoren

14/07/14 om 07:25 - Bijgewerkt om 10:35

Meer dan de helft van de nachtploeg heeft bij NMBS Technics in Vorst het werk spontaan neergelegd. Bij Thalys werden maandagmorgen geen treinen afgeschaft of vertraagd, maar een woordvoerder sluit niet uit dat er later op de dag alsnog vertragingen zouden optreden.

Spontane staking bij NMBS Technics Vorst dreigt internationaal spoorverkeer te verstoren

© Image Globe

De ochtendploeg van de NMBS Technics, de onderhoudsdienst van de spoorwegmaatschappij, heeft het werk neergelegd in Vorst. Eerder had de helft van de nachtploeg het werk al onderbroken uit protest tegen de werkdruk en de slechte werkomstandigheden. Dat is in vakbondskringen vernomen. De spontane staking heeft weinig gevolgen voor het internationale reizigersverkeer.

'De ochtendploeg heeft er om 7.40 uur de brui aan gegeven', zegt vakbondsman Philippe Dubois van ACOD Spoor. "De arbeiders zijn op de sporen gaan staan en blokkeerden gedurende enkele minuten de Thalys-hogesnelheidstrein van Brussel naar Straatsburg. Aan boord van de trein zaten Europarlementsleden. We zullen geen andere treinen meer blokkeren, maar verwachten dat een verantwoordelijke van NMBS Technics naar het onderhoudsmagazijn in Vorst komt om met de arbeiders te praten.' Een tiental personeelsleden van de nachtploeg had het werk om 2 uur 's nachts al neergelegd.

Het personeel van het atelier in Vorst is verantwoordelijk voor het onderhoud van de Thalys- en de Eurostar-treinen. Op het moment dat de staking uitbrak waren de werknemers net bezig met het testen van de treinen die maandag worden ingezet. Omdat de voertuigen niet mogen uitrijden zonder toelating van het atelier, zou de stakingsactie gevolgen kunnen hebben voor het internationale treinverkeer. Mogelijk zullen er minder treinen worden ingezet.

'We zijn het zat', zo verklaarde een van de stakende personeelsleden. 'De druk op ons wordt alleen maar groter. Er is steeds minder personeel en steeds meer werk.'

Het is al langere tijd onrustig bij NMBS Technics in Vorst. Vrijdag kondigde het personeel nog een 25 urenstaking aan vanaf maandag 28 juli om 21.00 uur. Ook op 3 juli werd het werk al eens neergelegd. De werknemers protesteren tegen plannen van de directie om tegen 2017 tachtig voltijdse banen te schrappen in het atelier, op een totaal van 344 voltijdse equivalenten begin 2013. De directie plant daarnaast ook de rekrutering van een twintigtal mensen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners