‘Spoeddiensten misbruiken stagiairs geneeskunde’

Zeven studenten geneeskunde klagen in het Leuvense studentenblad Veto wantoestanden aan in hun stages op spoeddiensten in ziekenhuizen.

Zowel wat het aantal gepresteerde uren als recuperatietijd betreft signaleren ze overtredingen van de wet. Er wordt ook gefraudeerd met documenten waarop stagiairs het aantal gepresteerde uren moeten invullen. Door personeelstekort stonden sommigen er op bepaalde uren alleen voor op de spoeddienst.

Een van de studenten getuigt in Veto dat hij eens, op drie uren na, 36 uren aan een stuk op een spoeddienst werkte omdat iemand anders wegens ziekte niet was komen opdagen. Volgens de wet van 2011 mogen stagiairs echter maximum 24 uren aan een stuk werken.

Ook de regeling inzake recuperatietijd – wie 12 uren aan een stuk gewerkt heeft krijgt vervolgens 12 uur recuperatietijd – wordt volgens de getuigende studenten vaak niet nageleefd.

Studenten presteren ook vaak meer uren per week dan toegelaten. Wettelijk mogen ze wekelijks gemiddeld 48 uren werken, uitzonderingen tot 60 uur zijn toegelaten, maar die moeten nadien worden gecompenseerd. Volgens de studenten worden ze bij overschrijdingen door de stagebegeleiders echter onder druk gezet om minder uren te registreren.

Noodzakelijke werkkrachten

Het probleem is dat ze van deze stagebegeleiders afhankelijk zijn omdat die de punten toekennen voor de stages. Die punten zijn bepalend of iemand nadien al dan niet mag specialiseren.

In zijn redactioneel commentaar in Veto eist auteur Jens Cardinaels “dat het huidige perverse systeem aangepast wordt”.

“In de eerste plaats moet alle partijen erkennen dat er een probleem is. Veel ziekenhuizen vinden dat ze de wet mogen overtreden. Hun studenten moeten ‘lang genoeg’ werken, zeggen ze op basis van drogredenen. In de praktijk dienen ze echter vooral als noodzakelijke werkkrachten”, aldus Cardinaels die dan ook pleit voor extra middelen voor personeel. “In Vlaanderen zijn er momenteel 700 spoedartsen tekort.” Hij pleit ook voor de aanstelling van ombudsdiensten in de faculteiten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content