Splitst Elio Di Rupo vandaag BHV?

06/09/11 om 07:23 - Bijgewerkt om 07:23

Elio Di Rupo legt vandaag de herwerkte versie van zijn formateursnota voor aan de acht onderhandelende partijen. Di Rupo moet knopen doorhakken. Naar verluidt mikt hij op een doorbraak in het dossier over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV).

Splitst Elio Di Rupo vandaag BHV?

© Belga

Nadat de formateur de onderhandelingen meerdere keren heeft uitgesteld, soms om redenen die de wenkbrauwen deden fronsen, is vandaag het ogenblik aangebroken om knopen door te hakken.

De sfeer is alvast verzuurd nadat Di Rupo het jongste uitstel weet aan agendaproblemen veroorzaakt door de Franstaligen groenen. Ecolovoorzitter Jean-Michel Javaux moest in Amay een zitting van de gemeenteraad voorzitten. Javaux weigerde de zwarte piet van het uitstel.

Formateur Di Rupo legt een aangepaste communautaire nota voor aan de acht onderhandelende partijen. Het gaat om de nota die hij afgelopen weekend herschreven heeft na een week waarin hij de zogenaamde biechtstoelprocedure hanteerde: één-op-één-gesprekken met de partijvoorzitters.

Knopen doorhakken
De vergadering vandaag belooft erg lang te duren. Iedereen rond de tafel wil dat formateur Di Rupo eindelijk knopen doorhakt. Het vele uitstel heeft de geloofwaardigheid van de onderhandelingen ondermijnd.

Splitsing BHVDi Rupo hoopt zelf naar verluidt een doorbraak te bereiken in het dossier BHV. Dat zal bijzonder moeilijk worden, nadat aan Franstalige kant de MR, opgejaagd door kartelparnter FDF, alsmaar grotere compensaties voor de splitsing eist terwijl aan Vlaamse kant de CD&V haar limiet al lang geleden bereikt heeft.

Handen af van Vlaams regeerakkoord
In de Vlaamse regering hebben zowel de N-VA als minister-president Kris Peeters (CD&V) al laten weten dat er niet aan het Vlaams regeerakkoord geraakt mag worden.

De onderhandelingen lopen vanaf 9 uur in de kamer. (EE)

Lees meer over:

Onze partners