'Splitsing van het land blijft doel van N-VA' (Van Rompuy)

04/01/13 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy gelooft niet dat N-VA het separatisme voorlopig laat varen.

'Splitsing van het land blijft doel van N-VA' (Van Rompuy)

© Belga

Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) gelooft niet dat de N-VA het separatisme bij gebrek aan draagvlak voorlopig laat varen en enkel inzet op het confederalisme. Het confederalisme van N-VA kan volgens Peter Van Rompuy "enkel geduid worden als een Vlaanderen dat zich eenzijdig onafhankelijk verklaart" en eventueel nadien nog wat "minimale bevoegdheden" wil delen. "Tegenover dit confederalisme verbleken zelfs de Vlaamse resoluties tot 'borrelnootjes'."

Volgens de CD&V'er gebruiken de Vlaams-nationalisten de term "confederalisme" dus slechts om de splitsing van het land tot inzet te maken van de verkiezingen in 2014 "zonder het woord 'splitsing' te moeten gebruiken".

In een interview met Metro erkent N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts dat er momenteel geen draagvlak bestaat voor een onafhankelijk Vlaanderen. De partij zet daarom in op het "confederalisme", een term die de partij op een congres rond de jaarwisseling concreet wil invullen.

Maar volgens Van Rompuy blijft de splitsing het doel. Voorzitter Bart De Wever wil immers desnoods "buiten de grondwet om" het confederalisme doordrukken en enkel nog onderhandelen over welke bevoegdheden federaal kunnen blijven, argumenteert hij. Maar over dat laatste "geraakt men veelal niet verder dan defensie". "Voor N-VA is de inzet van de verkiezingen in 2014 dus de splitsing van de sociale zekerheid, de gehele fiscaliteit, de staatsschuld", besluit de CD&V'er.

Fundamenteel verschil met CD&V

Van Rompuy ziet dan ook een fundamenteel verschil met CD&V, dat in 2014 vooreerst de nieuwe bevoegdheden uit de zesde staatshervorming wil invullen "om maximaal te beantwoorden aan de eigen socio-economische noden".

Zijn partijgenoot Michel Doomst interpreteert de uitspraken van Weyts wat anders. In een kort bericht looft hij het "inzicht" van de N-VA dat er voor de splitsing van het land geen draagvlak bestaat.

"Impliciet keuren ze daarmee het traject goed dat CD&V sinds het congres in Kortrijk bijna tien jaar geleden verkondigt en dat straks via de staatshervorming verder wordt uitgetekend", aldus Doomst, die de N-VA uitnodigt "de daad bij het evolutiewoord te voegen".

Vlaams Belang

Vlaams Belang tot slot bestempelt het confederalisme van N-VA als "boerenbedrog". Maar de uitspraken van Weyts bieden tenminste duidelijkheid, luidt het. "Vlaams Belang is de enige onafhankelijkheidspartij."

Voorzitter Gerolf Annemans ziet immers niets in het confederalisme. "Dat betekent niets anders dan kiezen voor een zoveelste staatshervorming en dus verder strompelen zonder eindoplossing", besluit hij. (Belga/TE/SD)


Onze partners