Splitsing BHV in wetteksten gegoten

© Belga

Het Uitvoeringscomité voor de Institutionele Hervormingen heeft een akkoord bereikt over de wetteksten die een eerste luik van de zesde staatshervorming uitvoeren.

Het gaat onder meer om de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, een hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV en een herfinanciering van Brussel.

De wetteksten – wetsvoorstellen, bijzondere wetten en grondwetswijzigingen – worden nu in Kamer en Senaat ingediend.

Premier Elio Di Rupo, de bevoegde staatssecretarissen Servais Verherstraeten en Melchior Wathelet en de acht partijen die vorig jaar een communautair akkoord afsloten – de zes meerderheidspartijen en de groenen – zaten sinds woensdagmorgen 10.00 uur samen in de ambtswoning van de eerste minister. Na bijna 15 uur vergaderen, raakten ze het eens over een reeks wetteksten die een eerste luik van de staatshervorming concreet uitvoeren.

Voor zomerreces

Twee teksten worden in de Kamer ingediend, een reeks andere in de Senaat. Bedoeling is dat het parlement ze prioritair behandelt en zo snel mogelijk stemt eenmaal ook het advies van de Raad van State ingewonnen is. Dat zou voor het zomerreces moeten gebeuren.

De Kamer kan zich de komende weken buigen over de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde en aanpassingen aan het stemrecht voor Belgen in het buitenland.

De Senaat krijgt meer brood op de plank. De Hoge Vergadering kan de discussie aanvatten over de splitsing van de kieskring BHV, de herfinanciering van Brussel, de beroepsprocedure bij de niet-benoeming van de burgemeesters in de zes faciliteitengemeenten in de Vlaamse rand en de politieke vernieuwing.

Dit laatste luik bevat nog niet de hervorming van de Senaat, maar drie punctuele dossiers die met de verkiezingen te maken hebben. Het gaat om de verplichting voor politici om te gaan zetelen in de assemblee waar ze het laatste verkozen zijn, het verbod om bij samenvallende verkiezingen op twee lijsten te staan en het verbod om op dezelfde lijst tegelijkertijd effectieve kandidaat en opvolger te zijn. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content