Speurders twijfelen aan verhaal Clottemans

28/09/10 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

Voordien keek het assisenhof naar beelden van de fatale parachutesprong van Els Van Doren.

Tijdens het assisenproces in Tongeren tegen Els Clottemans hebben speurders van de Tongerse federale politie gezegd dat verklaringen van de beschuldigde niet klopten. Voordien bekeek het hof beelden van de laatste sprong van Els Van Doren.

Clottemans staat voor de derde dag terecht op beschuldiging dat ze de parachute van Van Doren heeft gesaboteerd, waardoor die in 2006 een dodelijke val maakte. Beiden hadden met Marcel Somers dezelfde minnaar, ook een lid van hun parachuteclub.

De hele assisenzaal keek dinsdag naar de beelden van de laatste
sprong van Van Doren op 18 november 2006. Gedurende twee
minuten was te zien hoe Van Doren, Somers, Clottemans en een vierde parachutist vanop vierduizend meter uit een Cessna sprongen.

Op 1.000 meter hoogte wilde Van Doren haar hoofdvalscherm openen, maar dat ging niet. Op de beelden van de helmcamera van Van Doren is ook te zien dat ze wanhopig probeerde de reserveparachute te openen, maar de drie resterende hangriemen bleven in elkaar verstrengeld.

'Verhaal Clottemans klopt niet'

Twee speurders van de Tongerse federale politie verklaarden daarop dat het niet evident was om Clottemans te verhoren. 'Bij Clottemans moest alles aangepast worden. Ze wilde wijzigingen
aanbrengen en dan was de zinsbouw niet goed. Het was niet te doen. Daarom werd beslist haar audiovisueel te verhoren', aldus een speurder.

Volgens de speurders vertelde Clottemans telkens een ander verhaal over de ontdekking van de zogenaamde pilot chute, een kleine parachute die eerst wordt opengetrokken en waaraan een lint zit dat de hoofdparachute mee opentrekt.

Die pilot chute bleek na de dood van Van Doren spoorloos omdat het lint was doorgeknipt. Op een bepaald moment verklaarde Clottemans dat ze verloren was gereden en de pilot chute in de bomen zag hangen.

Maar dat verhaal klopt volgens de speurders totaal niet. Clottemans kende immers de weg omdat ze vaak frieten ging halen in een plaatselijke frituur. Volgens Clottemans was ze echter de weg kwijt, zo bevestigde ze dinsdag tijdens de zitting.

'Ik was de weg kwijt. Ik was me aan het oriënteren en ik zag iets in de boom hangen', aldus Clottemans. Tijdens het getuigenverhoor van de twee brandweermannen die de pilot chute van Van Doren uit een boom moesten halen, gaf ze toe dat ze er de details van kende.

Onze partners