Speurder vergelijkt Ronald Janssen met Usain Bolt

28/09/11 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

"Als ik Janssen in de honderd meter sprint vergelijk, dan is hij Usain Bolt met twintig meter voorsprong", zei de Hasseltse speurder Kris Peeters op het proces van Ronald Janssen.

Speurder vergelijkt Ronald Janssen met Usain Bolt

© Belga

Op het assisenproces van Ronald Janssen is woensdagochtend Kris Peeters aan het woord gekomen. Peeters kende Janssen en zijn ex van het verkrachtingsdossier uit 2005. De speurder zei dat hij zo'n zedenfeit nooit had gehoord. Janssen had zijn ex anaal en vaginaal verkracht, terwijl hij haar aan spanriempjes had vastgemaakt. Hij duwde haar washandjes in de mond.

Ook in een verhaal van een diefstal op een bivakplaats in Beringen doken enkele eigenaardigheden op. "Janssen reed toen overdag rond in Koersel (Beringen), en twee Chirojongeren reden voor zijn wagen en zouden handgebaren naar hem hebben gemaakt. 's Avonds was Janssen voor een wraakactie teruggekeerd. Janssen werd op de bivakplaats betrapt. Zijn wagen stond een eindje verder weg, en zijn autosleutels zaten verstopt onder zand of bladeren. Zoiets vond ik zeer raar voor een leerkracht. Dat zijn van die kapstokken: dat is niet normaal", aldus Peeters.

Over de verkrachting en het verhaal van het Chirokamp werden in 2008 twee informatierapporten doorgestuurd naar de Leuvense speurders. De naam van Janssen zat ook al in het lijstje namen met zedendelinquenten in de regio Halen, die de zone West-Limburg in 2007 al had doorgespeeld aan de Leuvense federale politie.

"Even slikken"

Peeters was van oordeel dat de piste-Janssen bewandeld moest worden, maar hij geraakte niet tot bij de onderzoeksrechter in Leuven, omdat hij de procedure moest volgen. Het onderzoek naar Annick Van Uytsel was indertijd immers volledig in handen van het gerecht in Leuven.

"Van april tot augustus 2008 kregen we bij de zone West-Limburg heel wat dingen binnen die we raar vonden omtrent Janssen. We hadden het gevoel dat er in Leuven niks bougeerde. De informatierapporten werden in 2008 overgemaakt aan de Leuvense speurders, maar we hoorden er niks van, ook geen feedback", aldus Peeters.

Peeters stapte in november 2009 van de lokale recherche van de zone West-Limburg over naar de federale gerechtelijke politie (FGP) van Hasselt. Hij was van dienst bij de Hasseltse FGP, toen Shana en Kevin vermoord werden. "Ik hoorde dat Ronald Janssen de buurman was, en dat was even slikken, ja", zei een vastberaden Peeters woensdag.

"Als ik Janssen in de honderd meter sprint vergelijk, dan is hij Usain Bolt met twintig meter voorsprong. Leuven had eigenlijk alles al over Ronald Janssen. Ik hoorde pas in februari 2010 dat er DNA was gevonden. Wisten we dat in 2009, dan was het anders geweest. Wij hadden Janssen zeker vroeger kunnen linken", aldus Peeters. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners