Speciale eenheden krijgen 15 miljoen euro en extra mankracht

23/04/15 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:51

De speciale eenheden van de federale politie kunnen rekenen op extra mankracht en 15 miljoen euro voor materiaal en gebouwen. Zo kondigden premier Charles Michel en bevoegd minister Jan Jambon aan.

Speciale eenheden krijgen 15 miljoen euro en extra mankracht

Premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). © Belga

De speciale eenheden van de federale politie krijgen zicht op bijkomende mankracht en zowat 15 miljoen euro extra voor materiaal en gebouwen. Dat hebben premier Charles Michel (MR) en bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) aangekondigd bij een bezoek aan de eenheden in Etterbeek.

Extra personeel

Bij de jongste begrotingscontrole werd afgesproken om 200 miljoen euro extra vrij te maken voor veiligheid. Een deel daarvan gaat nu naar de speciale eenheden, die bij de terreuractie in Verviers begin dit jaar nog speciaal materiaal moesten lenen bij hun Franse collega's.

Concreet kan de dienst nu rekenen op vijftig extra personeelsleden, wat op zich al goed is voor een jaarlijks prijskaartje van 2,5 à 3 miljoen euro, bevestigt de woordvoerder van Jambon. Daar bovenop gaat zowat 2,5 miljoen euro eenmalig naar de renovatie van bepaalde gebouwen van de eenheden. Grootste hap is het extra materiaal, goed voor zo'n 12,5 miljoen euro.

'Absoluut noodzakelijk'

Dit jaar nog kunnen de speciale eenheden onder meer rekenen op nieuwe individuele wapens en precisiewapens voor scherpschutters, munitie en explosieven. Maar ook extra beschermingsmateriaal, voertuigen, hoogtechnologische snufjes en communicatiemateriaal zullen dit jaar nog geleverd of minstens besteld worden.

"Deze investeringen zijn meer dan zomaar een signaal", onderstreept Jambon. "Ze zijn absoluut noodzakelijk voor onze elitetroepen, die elke dag over onze veiligheid waken."

De speciale eenheden vormen de laatste eenheid waarop de autoriteiten een beroep kunnen doen om gevaarlijke situaties op te lossen. Het gaat dan bijvoorbeeld om gijzelnemingen, ontvoeringen of het aanpakken van verschanste, vaak gewapende personen.

Investeringen politie

Premier Michel en Jambon onderstrepen tot slot dat in de komende weken en maanden nog belangrijke investeringen voor de politie-eenheden zullen volgen. De investeringspot van 200 miljoen euro zal immers zoals aangekondigd verdeeld worden tussen de veiligheidsdepartementen Binnenlandse Zaken, Defensie en Justitie. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners