Spanning rond ‘gouverneur’ Jan Briers: Open VLD zal ‘dictaat N-VA’ blokkeren

© Belga
Simon Demeulemeester

Open VLD zal de benoeming van N-VA-kandidaat Jan Briers als gouverneur van Oost-Vlaanderen blokkeren. Gwendolyn Rutten weigert zich neer te leggen bij ‘het dictaat van N-VA’.

De spanningen tussen Open VLD en N-VA over de benoeming van N-VA-kandidaat Jan Briers als nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen lopen hoog op. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten spreekt van “hypocrisie” en “een dictaat van N-VA”. N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts op zijn beurt noemt de houding van Open VLD dan weer “de schaamte ver voorbij”.

in De Ochtend op de VRT-radio sprak Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten haar verontwaardiging uit over de houding van N-VA. “De wereld wordt op zijn kop gezet. N-VA heeft vier jaar geleden, bij het vormen van de Vlaamse regering, een platte politieke afspraak gemaakt dat zij de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen mogen leveren. Op zich is er niet smis met zo’n afspraak, maar je moet er dan wel voor uitkomen.”

Volgens Rutten klopt de voordracht van de onafhankelijke Jan Briers niet met de uitleg van de N-VA: “Of je draagt een partijpolitieke kandidaat voor, of een onafhankelijke. In het laatste geval moet dat dan wel ook via een onafhankelijke procedure. Nu schuiven zij hun kandidaat naar voren en beschuldigen ze iedereen die het daar niet mee eens is van postjespakkerij. Dat is de wereld op zijn kop.”

Rutten: ‘Overleg is aangewezen, in plaats van een eenzijdig dictaat van N-VA’

Eerder had Rutten al gezegd dat ze niet zou buigen voor het “dictaat van de N-VA”. Ze hekelt het gebrek aan overleg met de Open VLD, meerderheidspartij in de federale regering die de nieuwe gouverneur eensluidend moet voordragen aan de koning, nadat de Vlaamse regering de kandidaat presenteert aan de federale regering. In Metro klonk het als volgt: “Misschien heeft de N-VA niet de gewoonte om te overleggen, maar in een democratie hoort dat zo. Overleg is aangewezen in plaats van een eenzijdig dictaat, zeker voor een functie die zowel met het federale als met het Vlaamse niveau moet samenwerken.”

Open VLD eist dan ook overleg over de voordracht van de volgende gouverneur van Oost-Vlaanderen. De liberalen zullen dan ook “niet instemmen met de voordracht van N-VA”, laat voorzitster Gwendolyn Rutten weten.

Ben Weyts (N-VA): ‘Open VLD is de schaamte voorbij’

Ben Weyts, de ondervoorzitter van de N-VA, zal niet in overleg tregen met de liberalen, die in Vlaanderen in de oppositie zitten. “Dit is de schaamte voorbij,” liet Weys optekenen in Metro. “Is iedereen in de Open VLD werkelijk tot alles bereid om de benoeming te verhinderen van iemand die boven de partijpolitiek staat en bewezen heeft geknipt et zijn voor de job? Voor ons is de zaak afgehandeld.”

Voor Rutten gaat het niet over de persoon van de voorgedragen Jan Briers, verduidelijkte ze aan Belga. “Het gaat over hoe we in dit land samenwerken. Een minimum aan beleefdheid is in dit soort zaken niet te veel gevraagd.”

Rutten: ‘Dit is slecht bestuur’

Bovendien is hier volgens de liberale topvrouw ook sprake van slecht bestuur. “Federaal staan er ook mensen en middelen tegenover”, benadrukt ze. Het takenpakket raakt aan “de civiele veiligheid en noodplanning, politionele veiligheid en openbare orde, specifiek administratief toezicht op de werking van de lokale politie, wapenwetgeving,
brandweer en behandeling van rampenschade”, brengt Rutten in herinnering.

Het gaat dus niet om zomaar een post, maar om belangrijke taken, mensen en middelen. Daar speel je niet mee en daarom stapt Open VLD niet mee in tactische spelletjes”, besluit de voorzitster van de liberalen.

Spanningen tussen federale en Vlaamse regering?

Het conflict tussen N-VA en Open VLD kan de spanning tussen de federale regering (Open VLD in meerderheid, N-VA in oppostitie) en de Vlaamse regering (N-VA in meerderheid, Open VLD in oppositie) op scherp zetten. Het is de Vlaamse regering, in deze minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), die de kandidaat voordraagt. De federale regering moet daarna, eensluidend, die kandidaat aan de koning voordragen. Eensluidend: elke partij heeft dus een veto. Als Open VLD bij haar standpunt blijft, dan dreigt een conflict tussen beide regeringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content