Spanning in Oosterweeldossier loopt op

17/09/10 om 12:56 - Bijgewerkt om 12:56

Er zouden grote spanningen zijn tussen de SP.A en de N-VA in het dossier. Vlaams minister-president Kris Peeters wil uiterlijk tegen 27 september een oplossing.

Spanning in Oosterweeldossier loopt op

© Belga

De Vlaamse regering ontkent dat de deadline voor een oplossing in het Oosterweeldossier een week is vervroegd. De kloof tussen de N-VA en de SP.A over de keuze voor een brug dan wel een tunnel blijft groot. Er zou intussen een nieuwe variant voor het tracé op tafel liggen.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) blijft erbij dat de knoop uiterlijk moet doorgehakt zijn tegen 27 september, de dag dat hij zijn Septemberverklaring in het Vlaams Parlement voorstelt. Maar hoe sneller het dossier is opgelost, hoe beter, aldus Peeters.

Topoverleg over het dossier zou donderdagavond de standpunten niet naderbij hebben gebracht. Zo zou er flinke onenigheid zijn over de kostprijs van de brugvariant (die de voorkeur heeft van de N-VA)- en de tunnelvariant (het voorkeurscenario van de SP.A).

Tussenvariant

Intussen meldde Gazet van Antwerpen vrijdag dat er een nieuwe variant voor het tracé op tafel zou liggen, de zogenaamde paperclipoplossing. Daarbij zou het Lange Wapperviaduct deels overeind blijven, maar niet meer over woonwijken lopen. De Lange Wapper zou nog alleen boven de Antwerpse dokken lopen en overgaan in een tunnelsleuf richting Sportpaleis.

Een dergelijk scenario ligt echter buiten het zogenaamde dubbelbesluit van de Vlaamse regering.

Dat bepaalt dat er wordt gekozen voor een reeks tunnels om de Antwerpse ring te sluiten, tenzij een tunnel technisch onhaalbaar is (wat volgens experts niet het geval is), duurder is dan een brug of het langer duurt om ze aan te leggen dan een brug. In die gevallen valt men terug op het Lange Wapper-viaduct.

De actiegroep Ademloos noemde de 'nieuwe' variant vrijdag een 'onwaarschijnlijk verhaal'. Ze vermoedt dat een en ander deel uitmaakt van de stellingnames in de aanloop naar een beslissing en wijst naar de N-VA voor het lanceren van de piste.

Onze partners