SP.A zwakt boodschap af: ‘We willen net pushbacks vermijden’

Monica De Coninck (SP.A) © BELGA

De sp.a verzet zich tegen het beeld dat de partij plots voorstander zou zijn van pushbacks van bootvluchtelingen. “Er kan geen sprake zijn van pushbacks want dat is het terugduwen van vluchtelingen naar onveilige gebieden”, zegt de partij in een bericht na afloop van het partijbureau.

“We willen net voorkomen dat er pushbacks moeten toegepast worden”, legt Kamerlid Monica De Coninck uit. Volgens senator Bert Anciaux kan er ook geen sprake zijn van een bovengrens voor het aantal erkenningen. “Wie in aanmerking komt volgens internationale afspraken, moet opgevangen worden.”

Sp.a-voorzitter John Crombez sprak zondag in De Zevende Dag zijn steun uit voor het vluchtelingenplan van zijn Nederlandse collega Diederik Samsom, de leider van de sociaaldemocratische PvdA. Volgens het plan-Samsom moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren terug naar Turkije worden gestuurd. In ruil daarvoor mogen jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen die in het land verblijven legaal naar Europa. Het voorstel is omstreden, want zou ingaan tegen het internationaal recht.

De steun van Crombez leidde zondag en maandag tot discussie binnen en buiten de partij. Volgens Groen schaarde Crombez zich daarmee achter het omstreden pushbackbeleid en “steekt de sp.a de N-VA langs rechts voorbij”.

Het kwam maandag op het partijbureau van de sp.a tot een bij momenten pittige discussie. “Voor ons is het vooral essentieel dat we moeten vermijden dat mensen die op de vlucht zijn op gevaarlijke routes hun leven riskeren”, legt Monica De Coninck uit. Volgens haar wil de sp.a vooral dat er werk wordt gemaakt van ‘safe havens’ waar vluchtelingen onder toezicht van internationale organisaties (zoals VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR) worden opgevangen en dat de EU haar steentje moet bijdragen. Maar het is niet de bedoeling in te gaan tegen internationale afspraken.

Zo is het niet de bedoeling bootvluchtelingen terug te sturen naar onveilige landen. “En Turkije is nog geen veilig land”, aldus De Coninck. “We zijn dus niet voor pusbacks, zoals sommigen ervan proberen te maken. We willen net voorkomen dat pusbacks worden toegepast”, klinkt het.

“We verzetten ons tegen de pushbacks”, zegt ook senator Bert Anciaux. Ook van een bovengrens op het aantal vluchtelingen dat kan worden opgenomen, wil sp.a volgens Anciaux niet weten. “We willen geen plafond op het aantal erkenningen voor wie in aanmerking komt. Dat zou ingaan tegen internationale afspraken”, aldus Anciaux. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content