SP.A zonder betere pensioenen niet in een regering

07/05/10 om 20:43 - Bijgewerkt om 20:43

Het pensioenplan uit haar verkiezingsprogramma is voor de SP.A een breekpunt voor regeringsdeelname.

De SP.A heeft zondag tijdens een congres het verkiezingsprogramma van de partij goedgekeurd. Voor de Vlaamse socialisten is hun pensioenplan een breekpunt inzake regeringsdeelname. De partij wil iedereen die tot 65 jaar werkt 200 euro per maand meer geven.

Pensioenen, gezondheidszorg, energie en de strijd tegen armoede
staan centraal in het SP.A-programma voor de verkiezingen van 13 juni.

De Vlaamse socialisten stappen niet in een nieuwe federale regering zonder een verdere welvaartsaanpassing van de pensioenen en een verhoging van de Inkomensgarantie voor Ouderen tot op het niveau van de armoedegrens.

De pensioenleeftijd mag niet worden verhoogd. 'Niet de pensioenleeftijd, wel de pensioenen zelf moeten omhoog', aldus partijvoorzitster Caroline Gennez.

Volgens haar moet het mogelijk zijn om iedereen die tot 65 jaar werkt tot 200 euro meer per maand te garanderen.

Daarnaast wil de SP.A haar voorstel inzake een veralgemeende tweede pensioenpijler voor alle werknemers uitgevoerd zien.

Volgens Senaatslijsttrekker Johan Vande Lanotte beschouwt de SP.A het akkoord over het langer openhouden van de drie oudste kerncentrales als onbestaande.

Dat akkoord werd in oktober 2009 door de regering onder leiding van Herman Van Rompuy afgesloten met Suez, maar is nog niet in een wet omgezet door de val van de regering.

Van Broeckhoven stopt met politiek

SP.A-Kamerlid Christine Van Broeckhoven heeft intussen aangekondigd dat ze stopt met politiek.

Van Broeckhoven was bij de verkiezingen in 2007 nog lijsttrekker in Antwerpen en zat nog maar drie jaar in het parlement.

Maar tijdens het weekeinde kondigde ze aan dat ze voorrang geeft aan haar carrière als wetenschapper.

Van Broeckhoven is als professor een autoriteit op het vlak van Alzheimer en dementie. Ze legde een vierde plaats op de Senaatslijst naast zich neer.

Rudi Kennes op Antwerpse lijst

Intussen zal vakbondsman Rudi Kennes, bekend van zijn werk voor Opel Antwerpen, wel op de Antwerpse lijst staan.

Het provinciaal congres van de Vlaamse socialisten heeft beslist dat Kennes de vierde plaats op de Antwerpse SP.A-Kamerlijst krijgt.

De lijst wordt getrokken door partijvoorzitster Gennez, gevolgd door Antwerps burgemeester Patrick Janssens en (ex-)Kamerlid Maya Detiège. Lijstduwer is Europarlementslid en voormalig Vlaams minister Kathleen Van Brempt.

Lees meer over:

Onze partners