SP.A wil werkhervatting chronisch zieken vergemakkelijken

23/12/14 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Een wetsvoorstel van enkele SP.A-Kamerleden moet het chronisch zieken makkelijker maken het werk weer op te nemen.

SP.A wil werkhervatting chronisch zieken vergemakkelijken

© belga

SP.A-Kamerleden Fatma Péhlivan, Meryame Kitir en Monica De Coninck hebben een wetsvoorstel ingediend dat de kans op werkhervatting moet vergemakkelijken voor chronisch zieken. Dat bericht De Standaard.

"Vandaag kan een langdurig zieke progressief het werk hervatten als hij voldoet aan een aantal voorwaarden, maar in de praktijk is hij erg afhankelijk van de goodwill van zijn werkgever en het ziekenfonds", verklaart oud-minister De Coninck. "Werkgevers deinzen ervoor terug, aangezien ze bij een herval opnieuw het gewaarborgd loon moeten betalen. Ons wetsvoorstel biedt hen een tegemoetkoming: de periodes dat de werknemer niet werkt, worden opgevangen door de sociale zekerheid, en de werkgever moet niet telkens het gewaarborgd loon ophoesten."

Het voordeel voor de werknemer is dat hij, terwijl hij officieel arbeidsongeschikt blijft, toch weer aan de slag kan als hij dat wil, zonder dat de adviserend geneesheer telkens moet tussenkomen. Dat "speciaal statuut" zou wel tijdelijk zijn. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners