SP.A wil met onderhandelingen betere evenwichten in nota aanbrengen

07/07/11 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

SP.A wijst de formateursnota niet af en wil verder onderhandelen op die basis.

SP.A wil met onderhandelingen betere evenwichten in nota aanbrengen

© Belga

Het partijbureau van de SP.A is tevreden met de richting van de nota van formateur Elio Di Rupo maar wil verder onderhandelen om nog "betere evenwichten" te bereiken. Dat liet Caroline Gennez optekenen na afloop van de bureauvergadering. Neen zeggen op de nota is volgens haar een gemiste kans na een jaar stilstand en vier jaar non-beleid, zei ze op vragen over de geruchten die op dat moment reeds circuleerden dat N-VA de nota zou afwijzen.

De SP.A is tevreden over de richting die de formateur in zijn nota aangeeft, zowel op het institutioneel vlak met een hervorming in de richting van een België met vier, als op het economisch vlak waar de doelstelling is om meer mensen aan het werk te krijgen. Gennez merkte op dat de formateur een propere splitsing van B-H-V voorziet en aanzetten geeft voor een grondige economische hervorming die de jongeren perspectief biedt. Er is ook uitzicht op een periode van institutionele stabiliteit. Ze staat ook achter het voorstel van samenvallende verkiezingen zodat de politiek beter kan doorwerken.

Kritiek

Kritiek op de nota wil de SP.A-voorzitster met de formateur bespreken, "als er tenminste onderhandelingen komen".

Op vragen over een mogelijk "neen" van de N-VA, antwoordde Caroline Gennez voor aanvang van de persconferentie van N-VA dat "we afmoeten van steriele reacties". Ze riep alle partijen op om moed te tonen. Het afwijzen van de nota van Di Rupo is voor haar een gemiste kans. "Ik denk dat de nota een voldoende basis bevat voor verdere onderhandelingen. Bijstellen kan enkel via onderhandelingen".

Met of zonder N-VA?

Ze wees er tot slot nog op dat de formateur aangekondigd had dat hij zou voortpraten met de partijen die "ja" zeggen op de nota. Het is volgens haar nu afwachten wat Elio Di Rupo nu zal doen, aangezien hij ook gezegd heeft dat hij de N-VA erbij wil hebben. (Belga/INM)

Onze partners